Erişilebilirlik

Bush'un Gündemi NATO'nun Genişlemesi


Başkan Bush Bükreş’te yapılacak NATO zirvesine katılmak için Avrupa’ya gitti. İlk önce Ukrayna’ya uğrayacak olan Bush, zirveden sonra Hırvatistan ve Rusya’da da temaslarda bulunacak.

Başkan Bush’un zirve öncesi Ukrayna’ya uğramasının iki nedeni var. Birincisi “turuncu devrimle” demokrasiyi seçen Ukraynalılara moral vermek, ikincisi ise Ukrayna’nın NATO üyeliğini desteklediğini göstermek. Başkanın Ulusal Güvenlik danışmanı Stephen Hardley ziyaretin, Bükreş'teki NATO Zirvesi’nden Ukrayna’nın üyeliği konusunda olumlu sinyal çıkmasına katkısı olacağı görüşünde:

Amerika Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı, Ukrayna’da demokratik sürecin devam ettiğini, Başkanın ziyaretinin süreci güçlendireceğini söyledi. George Busuh, ziyareti sırasında Başkent Misk’deki tarihi yerleri gezecek, AIDS hastalığıyla mücadele konusunda lise öğrencilerinin hazırladığı bir sunumu izleyecek. Başkan Çarşamba günü NATO zirvesi için Bükreş’te olacak. Stephen Hardley‘e göre zirvede alınacak kararlar değişen dünyanın koşullarına NATO’nun nasıl uyum sağladığını gösterecek.

NATO zirvesine üye ülkelerin devlet veya hükümet başkanlarının yanı sıra, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu yetkilileri, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ve Afganistan Cumhurbaşkanı Hamit Karzai de katılacak. Zirvede ele alınacak konuların başında NATO’nun Afganistan’daki görevi geliyor. Gerçi Türkiye dahil 26 üye ülkenin de Afganistan’da askeri var ama birlik sayısı dengeli değil. Ayrıca Amerika, İngiltere ve Kanada dışındaki ülkelerin askerleri Afganistan’ın Taleban’la çatışmalara sahne olmayan bölgelerinde konuşlandırılmış durumda. Washington bu durumun değişmesini, diğer ülkelerin de Afganistan’a muharip birlik göndermesini istiyor.

Bükreş zirvesinde Amerika’nın Avrupa’da kurmak istediği füze-savar savunma sistemi ve yeni üyelik başvuruları da ele alınacak. NATO liderleri Arnavutluk, Hırvatistan ve Makedonya’nın üyelikleri konusunda karar verecek; Ukrayna ve Gürcistan’la üyelik sürecinin başlayıp başlamaması kararlaştırılacak. Amerika’nın Polonya ve Çek Cumhuriyetinde kurmak istediği füze-savar sistemle, Ukrayna ve Gürcistan’ın NATO üyeliğine Rusya şiddetle karşı çıkıyor.

Bush, Romanya’dan sonra Hırvatistan’a giderek Zagreb’de Hırvat liderlerle görüşecek. Başkanın son durağı ise Rusya’nın Karadeniz kıyısındaki Sohumkale kenti. Bush, Sohumkale’de, Rusya Cumhurbaşkanıyla yapacağı görüşmede, Vladimir Putin’i, Avrupa’da kurmak istediği füze savunma sisteminin Rusya’dan değil Ortadoğu ülkelerinden gelebilecek tehditleri hedef aldığına ikna etmeye çalışacak. Başkan, daha önce, Moskova hükümetine, füze savunma sisteminin radar tesislerinde Rus uzmanların da çalışması önerisinde bulunmuştu.

XS
SM
MD
LG