Erişilebilirlik

Almanya'da Kundaklamalar Sürüyor


Almanya’da Türklerin oturdukları binalara yönelik kundaklamalar sürüyor. Son olarak Cumartesi Baknang adlı kasabada çoğunlukla Türkler’in oturduğu bir bina ve girişte bulunan bebek arabası ateşe verilerek kundaklandı.

13 Türk kökenli ailenin yaşadığı binanın duvarlarına aşırı sağcı sloganlar yazan ve gamalı haç işareti çizen kundakçılar kaçmayı, iki genç kadın duman zehirlenmesi nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Almanya AB ülkeleri arasında geçen 2007’de ırkçı saldırıların arttığı ülkeler listesinde birinci sırada yer aldı. 2007 yılında aşırı sağcı ve ırkçı 20 bin olayın kayıtlara geçtiği ülkede kundaklamalara parallel süren tartışmada Neonazi partisi NPD’nin yasaklanması tekrardan gündemde.

Yabancı düşmanlığı ve ırkçılık Almanya’nın bitmeyen bir sorunu. Hemen hergün göçmenlere yönelik bir saldırı yada şiddet içeren bir eylem gazete manşetlerine düşüyor. Bundan kısa bir süre önce Ludwigshafen’deki yangın olayından bu yana ise kundaklamaların sonu gelmiyor. Güvenlik yetkilileri, ülkede ‘dazlak’ olarak tanımlanan şiddet yanlısı aşırısağcı gençlerin sayısının sürekli arttığına dikkat çekerken, tartışmalar Nasyonal Demokratik Parti NPD'nin yasaklanması üzerinde odaklanıyor.

Aşırı sağ görüşlü, Neonazilere yakın ve açık bir şekilde Türk göçmenelre karşıt olan NPD'nin kapatılması için daha önce de girişimler yapılmış, ancak bu amaçla açılan dava 2003’de Anayasa Mahkemesi’nden görevsizlik kararıyla dönmüştü. Parti aleyhindeki davada, NPD’ye Anayasayı Koruma Örgütü adına köstebekler sokulduğunun ortaya çıkması Berlin hükümeti de zor durumda bırakmıştı.

Almanya’da parti kapatmada tek yetkili merci olan Federal Anayasa Mahkemesi, bir partinin ‘Anayasaya aykırı eylemlerinin’ ispatlanması ile parti kapatılmasına hükmedebiliyor. Berlin savcılığı şimdi NPD Başkanı Udo Voigt`a, 2006 Dünya Futbol Şampiyonası sırasında hazırlanan bir fikstür broşüründe Almanya Milli Takımı’nda oynayan siyahi oyuncu Patrick Owomoyela`ya hakaret içeren bir yazısı nedeniyle soruşturma başlattı. NPD nin hazırladığı maç takviminde Owomoyela`nın adının yanında ‘Beyaz sadece forma rengi değil, gerçek milli takımın rengi’ ifadesi yer alıyor. Hukukçular, davanın Voigt’un aleyhine sonuçlanmasının, NPD’nin kapatılmasına yol açabileceğini belirtiyor. Buna paralel Nisan ayının sonuna doğru yapılacak Eyalet İçişleri Bakanları toplantısında NPD`nin yasaklanması için atılabilecek adımlar konuşulacak.

Alman Hukuku uzmanı avukat Hediye Erdem, Almanya’da parti kapatılmasıyla ilgili hukuki işleyişinin zor olduğunu, ancak NPD’nin kapatılabileceğini söylüyor. Sol Parti Federal Parlamento milletvekili Hakkı Keskin’de NPD’nin Anayasa karşıtlığının belgelendiğini, eldeki delillerin açık bırakmayacak şekilde toparlanmasından sonra partinin yasaklanmasından yana olduğunu belirtiyor. Yabancı düşmanlığı ile oy toplayan NPD siyasi olarak da son yıllarda başarılı bir grafik çiziyor. Eyalet seçimlerinde parti Saksonya'da oyların yüzde 9,2'sini, Mecklenburg’da da yüzde 7’sini kazanmıştı.

XS
SM
MD
LG