Erişilebilirlik

Tahran Hollanda'yı Protesto Etti


İran, Hollanda’nın Tahran büyükelçisi nezrinde, bir Hollanda Milletvekili’nın Kuran’ın şiddet içerdiğini iddia eden filminden ötürü protesto notası verdi.

İran Dışişleri Bakanlığı ayrıca, AB Dönem Başkanlığını yapan Slovenya’nın Büyükelçisini de danışmalar için bakanlığa davet etti. Tahran, Hollanda Milletvekili Geert Wilders’in filmini İslam ve kültür karşıtı olarak ilan etti.

Fitne adlı filmde, 11 Eylül saldırıları gibi terörist eylemlerin görüntüleri, Kuran’dan ayeletlerle izleyiciye sunuluyor.

Avrupa Birliği dün yayınladığı bildiride filmin nefreti arttırmaktan öte bir işe yaramadığını kaydetti. AB Başkanlığı ayrıca, ifade özgürlüğünden ötürü filmi yapanın da hakları bulunduğunu kabul etti.

BM Genelsekreteri Ban Ki-moon filmi kınadı ve nefret yada şiddeti körüklemenin meşru olmadığını savundu. Ban, filmden ötürü incinenlere sukunetlerini korumaları çağrısında bulundu.

Filmin yapımcısı, artan Müslüman göçünün Hollanda ve Avrupa genelinde demokratik değerleri tehdit ettiğini göstermeyi amaçladığını belirtti.

XS
SM
MD
LG