Erişilebilirlik

Rice'dan Uzlaştırma Çabası


Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İsrail, Filistin ve Ürdün liderleriyle biraraya gelerek Orta Doğu barış sürecini görüştü. Bölgeye bir aydan kısa bir sürede ikinci ziyaretini gerçekleştiren Rice, taraflar arasında bir uzlaşmaya varılabilmesi için yoğun çaba gösteriyor.

İsrail, barış görüşmelerini ilerletebilmek için Batı Şeria’da Filistinlilere uygulanan bazı sınırlamaları hafifleteceğini açıkladı. İsrail, Batı Şeria’da 50 kontrol noktasını kaldırarak Eriha’ya doğrudan ulaşımı açacak, İsrail kontrolündeki alanlara bazı Filistinlilerin girmesini engelleyen yasakları kaldıracak.

Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, atılan bu adımların barış sürecine katkı sağlayacağını söyledi: Rice “Filistinlilerin hayat standardını yükseltmek ve ekonomik refah sağlamak için anlamlı bir ilerleme sağlamalıyız.” dedi. Dışişleri bakanı, Filistin Devletinin kurulabilmesi için, hem İsrail hem de Filistinlilerin güvenliğinin, ayrıca Filistin ekonomisinin sağlamlığının önem taşıdığını bunun için de her iki tarafa da sorumluluk düştüğünü vurguladı.

Filistinliler, Batı Şeria’da güvenlik durumunu iyileştirmeye ve Cenin’de düzeni sağlamaya söz verdi. İsrail, militanlarla mücadele için Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’a bağlı polis gücünün Cenin’e girmesine izin vereceğini açıkladı.

XS
SM
MD
LG