Erişilebilirlik

Kuran'ı Eleştiren Film İnternet'te


Hollandalı aşırı sağcı milletvekili Geert Wilders, Kuran’ı eleştiren filmini, partisinin İnternet sitesinde yayınladı. Hollanda televizyonları filmi yayınlamayı reddetmişti.

‘Fitne’ adlı filmde, bir yandan Kuran’dan alıntılar anlatılırken, bir yandan da 11 Eylül 2001’de New York’taki İkiz Kuleler’e düzenlenen terör saldırılarının görüntülerine yer veriliyor.

Artan Müslüman göçünün Avrupa’da demokratik değerleri tehdit ettiğini öne süren Wilders, filminin ana temalarından birinin de bu olduğunu söylüyor.

Filmin sonundaysa bir el Kuran’dan bir sayfaya uzanıyor ve bir yırtılma sesi işitiliyor. Sayfa gerçekte bir telefon rehberinden yırtılıyor. Ancak Wilders, şiddet olaylarını teşvik etmemek için Kuran’ı yırtmadığını söylüyor, bu işi Müslümanların yapması gerektiğini savunuyor.

Filmi eleştiren Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkanende bu filmin hakaretten başka bir amacı olmadığını söyledi ve İslam’ın şiddetle eşdeğer tutulmasına karşı çıktı. Balkanende filmin yayınlanmasının ardından Müslümanları, itidalli davrandıkları için de övdü.

XS
SM
MD
LG