Erişilebilirlik

26 Mart Amerikan Basınından Özetler


Türkiye’de üniversitelerde başörtüsü serbestliği tartışılırken, Washington Post da, Harvard Üniversitesi’nde ezan okunması ve Müslüman kız öğrencilerin rahatça kullanabilmesi için spor salonunun haftada altı saat erkeklere kapanmasını gündeme taşıyor. Gazetenin yazarlarından Ruth Marcus, Amerika’nın bu tür farklılıklara hoşgörü göstermesini savunuyor:

"Fransa’da uygulanan başörtüsü yasağı Amerika’da düşünülemez bile. Ayrıca böyle bir yasak ifade özgürlüğünü güvence altına alan Anayasaya da aykırı olur. Aynı şekilde Canterbury başpiskoposunun önerdiği gibi bazı şeriat hükümlerinin yasalaştırılması da söz konusu olamaz. Amerikan anayasası, Amerikan toplumunun alışık olmadığı İslam dininin aslında bize yabancı olmayan sorunlarını çözmek için yol gösterici bir nitelik taşıyor. Harvard’da başörtüsüyle jimnastik yapan kız öğrenciler, İslamiyet’in nefret uyandıran yorumlarına karşı teşvik edilmesi gereken örneklerdir."

New York Times, Tayvan’da Çin’le ilişkilerin geliştirilmesini savunan Ma Ying-jeou’nun devlet başkanlığına seçilmesini Güneydoğu Asya’da gerginliğin azaltılması açısından önemli bir fırsat olarak görüyor. Gazete, Tayvan ve Çin ilişkilerinde yeni bir sayfa açılması çağrısında bulunuyor:

"Washington her ne kadar “tek Çin” politikasını tanısa da Tayvan’a silah satıyor ve ülkenin koruyucusu durumunda. Bush yönetimi, Tayvan’ın yeni devlet başkanıyla birlikte çalışması için Pekin’e baskı yapıyor. Çinli liderler, Washington’u dinlemelidir. İki ülkenin birleşmesi konusunda Çin’in düşünceleri ne olursa olsun, Tayvan’ın ekonomik ve siyasi bağımsızlık konusundaki kararlılığı bunun kısa vadede gerçekleşmeyeceğini gösteriyor. Çin, Tayvan boğazındaki füzelerin geri çekilmesi de dahil olmak üzere daha istikrarlı bir ilişkinin pratik yollarını aramalıdır."

Christian Science Monitor, Dolar’ın değer kaybında bir azalma gözlendiğini yazıyor. Gazete, Dolar’da istikrarın Amerikan ekonomisi kadar küresel ekonomi açısından da önem taşıdığını belirtiyor:

"Son günlerde Dolar’da panik havası azaldı. Uzmanlar Amerikan ekonomisindeki gelişmelere paralel olarak Dolar’daki düşüşün devam etmeyeceği görüşünde. Ancak bu, uzun vade için geçerli. Kısa vadede ise Dolar’ın değerinin düşüşünde yeni rekorlar kırılabilir. Dolar’ın değerindeki düşüşü önlemek için Amerikalı yetkililerin enflasyonu ve bütçe açığını kontrol altına alması gerekiyor. Amerikan ekonomisi öylesine büyük ve yabancı ülkelerin elindeki Dolar o kadar fazla ki, Dolar’ın değer kaybetmesi herkese zarar verir."

Boston Globe, Afrika ülkelerinden Botsvana’da demokrasiye bağlı olarak refahın hızla arttığını ancak komşu ülke Zimbabwe’de Devlet Başkanı Robert Mugabe’nin anti demokratik yönetimi nedeniyle açlık ve şiddetin hüküm sürdüğünü yazıyor. Gazete, Mugabe’nin bu hafta sonu yapılacak seçime de hile karıştırmasının beklendiğini vurguluyor:

"Yabancı gözlemcilerin oy verme işlemini veya Mugabe’nin denetimindeki merkezi oy sayımını incelemesine izin verilmeyecek. Altı milyon kayıtlı seçmen için dokuz milyon oy pusulası basılması da kuşkuları artırıyor. Genelkurmay Başkanı, Mugabe’nin seçimleri kaybetmesine izin vermeyeceğini aksi taktirde darbe yapacağını açıkladı. Emniyet Müdürü, seçim sonuçlarına itiraz edecek olanlara ateş açacağını duyurdu. Zimbabweliler’in Mugabe’den kurtulmak ve geçmişte gurur duydukları ülkelerini Botsvana düzeyine çıkartmak için çok ağır bedeller ödemesi gerekecek."



XS
SM
MD
LG