Erişilebilirlik

Fransa Olimpiyatları Boykot Edebilir


Fransa Cumhurbaşkanı Nikolas Sarkozy, ülkesinin Tibet yüzünden Pekin Olimpiyatlarını boykot edebileceğini açıkladı.

Sarkozy, bugün Paris’te yaptığı açıklamada Çinli liderlerle sürgündeki Tibet hükümetinin temsilcileri arasında diyalog görmek istediğini belirtti.

Fransa bugüne kadar Olimpiyatları boykot etmeyi reddediyordu. Ancak Sarkozy, bu konuda nihai kararın Çin’in Tibet konusunda izlediği tutuma bakılarak verileceğini söyledi.

Dünya liderleri, Çin’i Tibetlilere karşı kuvvet kullanmaya son vermeye ve sürgündeki ruhani lider Dalay Lama görüşmeye çağırıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı dün Çin ile Dalay Lama arasında arabuluculuk yapmayı önermişti.

Fransa 'Bekle Gör' Taktiğinden Vazgeçti

Fransa, son derece yakın ekonomik ilişkiler içinde bulunduğu Çin ile yaşanan Tibet kirizi konusunda bir süre açıklama yapmamayı tercih etti. Ancak merkezi Fransa’da bulunan Sınır Tanımayan Gazeteciler Derneği başta olmak üzere dünyadaki sivil derneklerin çağrısı üzerine Fransız politikası da “bekle gör” taktiğinden vazgeçerek, sessizliğini bozdu.

Fransa’nın Spordan sorumlu Devlet Bakanı Bernard Laport sporcuların politikaya karıştırılamayacağını ve olimpiyat oyunlarının boykot edilemeyeceğini savundu. Tibet’e karşı Yunanistan’da yapılan eylemin aktörlerinden Sınır Tanımayan Gazeteciler Derneği Başkanı Robert Menard ise, “boykot edilecek olimpiyatlar değil, açılış seramonisidir” diyerek Fransa yönetimine boykot çağrısında bulundu. Tartışmalara son noktayı koyan Cumhurbaşkanı Sarkozy ise “boykot dahil her ihtimali düşündüklerini” dile getirdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy gazetecilerin ısrarlı soruları üzerine Çin’in Tibet’e uyguladığı baskıya bir an evvel son vermesi gerektiğini belirterek, olimpiyatların boykot edilmesi de dahil her türlü yaptırım olasılığını gündemde tuttuklarını söyledi. Sarkozy, bugünden, olimpiyatların yapılacağı Ağustos ayına kadar bütün olasılıkların tartışılacağını belirterek, yöntemin, Çin yönetiminin uluslararası çağrılara vereceği yanıta göre belirleneceğini söyledi.

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner de boykottan önce başka alternatiflerin zorlanması gerektiğini savundu.

Çin Dışişleri Bakanı ile bir buçuk saat süren bir telefon görüşmesi yaptığını belirten Kouchner, "Bir an evvel Tibet’e yönelik baskı ve şiddet durdurulmalı. Bölgedeki gazeteciler Tibet’e giremiyor. Çinliler bile evlerinde olup bitenlerden habersizler. Öncelikle gazetecilerin girişine izin verilmeli" dedi.

Kouchner, önümüzdeki Cuma günü Slovenya’da toplanacak olan AB Dışişleri Bakanları toplantısında Tibet konusunu gündeme getireceklerini ve ortak bir tavır belirlenmesini isteyeceklerini bildirdi. Kouchner, olimpiyatların açılışını boykot edip etmeyecekleri sorusuna ise, boykot fikrini benimsemediklerini, Olimpiyatlar’ın başlayacağı 10 Ağustos’ta kadar zaman olduğunu, bu süre içinde diyalog ve başka alternatiflerin denenmesi gerektiğini savundu. Bölgede bir an evvel gazetecilerin girişine izin verilmesi, Çin yönetiminin Tibet’in ruhani lideri Dalai-Lama ile görüşmelere geçmesi gibi adımların öncelikli olduğunu kaydeden Kouchner, “Dalai Lama hiçbir zaman olimpiyatların boykot edilmesini istemedi. Dalai Lama’dan daha fazla Tebitli olmaya gerek yok” diye konuştu.

Fransa, Çin ile Tibet’in bir an evvel diyaloğa geçmesi için Avrupa’da başrol oynuyor. Ortak kararın ise Cuma günü AB Bakanları toplantısında alınması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG