Erişilebilirlik

24 Mart Amerikan Basınından Özetler


Los Angeles Times AKP’nin kapatılma davasıyla ilgili olarak partinin genel başkan yardımcısı Egemen Bağış’ın bir makalesine yer veriyor. Bağış, AKP’nin ilerici, liberal ve demokrasi yanlısı bir parti olduğunu savunuyor ve şunları söylüyor:

“Biz sadece, bu ülkenin gelişmiş bir demokrasiyi hak etmediğini düşünenlere karşı demokrasinin standartlarını yükseltiyoruz. Üniversitelerde baş örtüsü yasağını kaldıran düzenleme, dini inançları yüzünden üçüncü sınıf vatandaş muamelesi gören ve üniversiteden uzaklaştırılan kız öğrencilerin temel kişisel haklarını sağlamak dışında bir amaç taşımamaktadır. Şu anda halkın yüzde 50’si bizi destekliyor ve eğer kapatılırsak, ilk seçimde bu oran en az yüzde 62’ye çıkacaktır.”

New York Times, uluslararası toplumu, Çin’in Tibet’te uyguladığı baskıya karşı tepki göstermeye çağırıyor. 2008 olimpiyatlarının Pekin’de yapılacağını hatırlatan gazete, Tibet’teki uygulamaların olimpiyat ruhuna aykırı olduğunu vurguluyor:

“Batı, Dalay Lama ile ciddi müzakerelere başlaması için Pekin’e baskı uygulamalıdır. Beyaz Saray, Başkan Bush’un kişisel girişimlerde bulunduğunu söylüyor, ancak henüz olumlu bir ilerleme görmüş değiliz. Uluslararası Olimpiyat Komitesi de ne yazık ki kendi değerlerini savunmak için somut bir adım atmadı. Olimpiyatların boykot edilmesinin bir işe yaramayacağını geçmişte gördük. Ancak açılış töreninin boykot edilmesi önerisi üzerinde durulmalıdır. Eğer Bush ve diğer liderler, Tibet’te hiçbir şey yaşanmamış gibi gidip, açılış törenine katılırsa, bu sadece Çin’e cesaret verir.”

Christian Science Monitor ise Çin’in Tibet’teki gösterileri şiddet yoluyla bastırmaya çalıştığı bir dönemde, Tayvan’da sandık başına giden seçmenlerin, Pekin’e demokrasi dersi verdiğini yazıyor. Gazete, Tayvan’da seçimi kazanan Milliyetçi Parti’nin Çin’le ilişkileri geliştirmekten yana olduğunu da ifade ediyor:

“Çin’in Tayvan’a yönelik tehditleri, seçim kampanyasında fazla etkili olmadı. Bir çok demokratik ülkede olduğu gibi Tayvan’da da seçimlerin ana teması ekonomi, etkin yönetim ve yolsuzlukların önlenmesiydi. Asya’nın bu hızla gelişen ülkesi, bütün dünyaya, özellikle de Çin’e, halkın liderlerini kurşunla, değil sandıkla değiştirmesinin güzel bir örneğini verdi. Acaba Çin bu mesajı algılayabilecek mi?”

USA Today Amerika’nın Irak’ta verdiği kayıpların dört bini bulduğunu kaydediyor, ancak bu duruma rağmen sokaktaki Amerikalıların savaşı hissetmediğini vurguluyor. Gazete, savaşın yükünü sadece Irak’ta görev yapan askerlerle onların ailelerinin taşıdığını belirtiyor:

“Eğer Amerikalılardan daha ciddi bir fedakarlık yapmaları istenseydi, zaten düşük olan savaşa destek oranı, daha da düşerdi. Bush yönetimi, birkaç hafta veya birkaç ay sürmesi öngörülen bu savaşı, halktan fazla bir fedakarlık istemeyerek sürdürebiliyor. Savaş, ancak bu yöntemle ve Amerikan askerlerinin büyük fedakarlığıyla devam edebiliyor. Ve işte bu nedenle, savaş hakkındaki düşüncemiz ne olursa olsun, bu askerler saygı gösterilmeyi hak ediyor. Savaşı günlük hayatımızda hissetmesek bile bunu aklımızdan çıkarmamalıyız.”

XS
SM
MD
LG