Erişilebilirlik

Afganistan Dışişleri Bakanı Ankara'da


Afganistan Dışişleri Bakanı Rengin Spanta, NATO'nun 2-4 Nisan'da Bükreş'te yapılacak kritik zirvesi öncesinde Ankara'da Dışişleri Bakanı Ali Babacan’la görüştü. Spanta, Türkiye'nin Afganistan'a asker göndermesi konusunda kendisinin özel bir ricada bulunmasının sözkonusu olmadığını söylerken, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, NATO'nun beklentisi doğrultusunda bu konu üzerindeki değerlendirmelerin sürdüğünü bildirdi.

Afgan Bakan Spanta, resmi ziyaret için bulunduğu Ankara'da, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le görüştü. Afganistan'a Türkiye'nin yardımlarının her alanda sürdürülmesi konusunda taraflar arasındaki görüş birliğinin pekiştirildiği görüşmelerde, NATO'nun önümüzdeki dönemde terörle mücadele kapsamında bölgeye ek asker gönderme planları da değerlendirildi.

Üniversite eğitimini Türkiye'de aldığı için kullandığı düzgün Türkçe ile dikkat çeken konuk bakan Spanta, Dışişleri Bakanı Ali Babacan'la düzenlediği ortak basın toplantısında ülkesine katkıları için Türkiye'ye teşekkür etti. Türkiye'nin son 6.5 yıldır yaptığı yardımlarla Afganistan'ın 'ayakta kalma' mücadelesinde büyük rol oynadığını söyleyen bakan Spanta, bu yardımların önümüzdeki dönemde de sürecek olmasının kendilerini rahatlattığını dile getirdi. Terörle mücadele kapsamında Afganistan'a yeni askeri güç gönderme konusunun NATO'nun gündeminde olduğunu hatırlatan bakan Spanta, Afganistan'ın güvenlik ve istikrarına katkı için uluslararası güçlerin harekette olmasından da memnuniyet duyduklarını söyledi.

"Henüz karar yok"

Dışişleri Bakanı Ali Babacan da, Türkiye'nin Afganistan'a her türlü katkısını sürdüreceğini belirtirken, bu katkıda Türkiye'nin NATO üyeliğinin de rol oynadığına vurgu yaptı. NATO'nun, terörle mücadele kapsamında Afganistan'daki askeri varlığını güçlendirmeye kararlı olduğunu hatırlatan Babacan, 2-4 Nisan'daki Bükreş zirvesinin gündeminin de temel konusunun bu olacağını söyledi.

Türkiye'nin PKK'yla mücadelesinin yanısıra uluslararası sorumluluklarının da bilincinde olduğunu söyleyen Babacan, Afganistan'a asker gönderme konusunda henüz karar verilmediğini, bu konudaki değerlendirmelerin sürdüğünü dile getirdi. Babacan'ın "Genel eğilimimiz, Afganistan'a her türlü yardımın sürmesi konusunda" sözleri, hükümetin NATO'nun asker talebine yeşil ışık yaktığı şeklinde yorumlandı.

Büyükanıt 'Olmaz' demişti

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Afganistan'a asker gönderme konusuna sıcak bakmadığını açıklamıştı. Afganistan'a ek asker gönderilmesi durumunda bunun terörle mücadele için olacağını ve böylesi bir duruma karşı olduğunu söyleyen Büyükanıt, bu görüşünün de 'kişisel' olduğunu dile getirmişti.

Amerika istiyor

Türkiye'nin Afganistan'a askeri katkısını arttırmasını Amerika Savunma Bakanı Robert Gates, Ankara'daki yetkililerden istemişti. Gates, Türk hükümetinden Afganistan'a "operasyonel birlikler" göndermesini ve bu birliklerin ülkenin güney ve doğusundaki Amerika komutasındaki NATO birlikleriyle birlikte Taliban ve El Kaide'ye karşı operasyonlara katılmasını öngörmüştü. Türkiye'nin Afganistan'a asker gönderme konusunun önümüzdeki günlerde Ankara'da temaslarda bulunacak Amerika Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin de gündeminde olduğu belirtiliyor.

Sınırlı katkı

Afganistan'da NATO şemsiyesi altında iki ayrı operasyon yürütülüyor. İçinde Türkiye'nin de bulunduğu Kabil komuta merkezi; ülkenin, daha sakin olan başkentinde güvenliğin sağlanmasından sorumlu. Ülkenin güney ve doğusunda Amerika önderliğinde yürütülen operasyonda ise, doğrudan Taliban ve El Kaide militanlarına karşı mücadele ediliyor, teröristlerle yönelik askeri operasyonlar düzenleniyor. Türkiye, Afganistan'daki NATO gücünde görev yapan askerleri için oluşturduğu angajman kuralları çerçevesinde, Türk askerlerin sadece başkent Kabil'de görev yapmasını şart koymuştu. Yine Ankara'nın koyduğu kısıtlamalar arasında Türk askerinin doğrudan terörist takibinde kullanılmaması, açık bir saldırıya uğramaması halinde, silah kullanmaması gibi kısıtlamalar da yer alıyor.

XS
SM
MD
LG