Erişilebilirlik

'Demokrasi ve Ekonomi Zarar Görür'


Yargıtay başsavcısının laik devleti baltaladığı gerekçesiyle iktidardaki AK Parti’yi kapatma girişiminin başlattığı kriz derinleşiyor.

Başbakan dün bakanlar kurulu üyeleriyle daha sonra da partili milletvekilleriyle toplantılar yaptı. Yargıtay başsavcısı Adalet ve Kalkınma Partisi’ni, üniversitelerde yıllardan beri uygulanan başörtüsü yasağını kaldırtmak için parlamentoyu zorlayarak, laik devlet düzenini yıkmaya çalışmakla suçluyor. Bu iddiayı reddeden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin ülkenin laik geleneğine saygılı olduğunu savunuyor. Başbakan Yargıtay baş savcısının partiyi kapattırmayı başarması halinde, Türkiye’nin göreceği zararlara dikkati çekti.

Başbakan Erdoğan bu girişimden demokrasinin zarar göreceğini, demokrasi zarar gördüğü zaman da ekonominin zarar göreceğini belirtti.

Türkiye’de bu son siyasi gelişme borsayı büyük çapta etkiledi, hisse senedi fiyatlarıyla birlikte Türk parası değer kaybetti, döviz yükseldi.

Anayasa Mahkemesi başkanı, partiyi kapattırma isteğinin görüşülüp görüşülmemesi hakkındaki kararın birkaç gün içinde alınabileceğini söyledi.

Anayasa mahkemesinin Yargıtay başsavcısının açtığı davaya bakmaya karar vermesi halinde bile, bir çok gözlemci, 11 mahkeme üyesinden yedisinin AK partinin kapatılması yönünde oy kullanacağına büyük ihtimal vermiyor. Ancak Anayasa Mahkemesi’nin bu davayla haftalar ve belki de aylarca uğraşmasının yaratacağı siyasi belirsizlik ortamı, Türkiye’de kaygı yaratıyor.

XS
SM
MD
LG