Erişilebilirlik

Tibet'e Destek İçin Gösteriler Yapılıyor


Tibetli göstericilere destek vermek için Amerika, Çin, Nepal ve Hindistan'da yapılan eylemlerde çatışmalar çıktı. Tibet'in başkenti Lhasa'da başlayan gösterilere destek vermek amacıyla Tibet'in bağımsızlığını savunan göstericiler dünya çapında eylem yapıyor.

Çin'in batısındaki Gansu bölgesinde yapılan eyleme polis müdahale etti. Göstericileri dağıtmaya çalışan polis göz yaşartıcı bomba kullandı. Gansu'daki gösteriler ikinci gününe girdi.

Nepal'in başkenti Katmandu'da, polis, Birleşmiş Milletler bürosu önünde toplanan göstericileri cop kullanarak dağıtmaya çalıştı.

Hindistan'da ise, Yeni Delhi'deki Çin Büyükelçiliği'ni basmaya çalışan 50 gösterici tutuklandı.

Bu arada, sürgünde yaşayan bir grup gösterici, Hindistan'dan Tibet'e doğru yürüyüşe geçti. Perşembe günü benzer bir eylem düzenleyen 100 Tibetli gösterici tutuklanmıştı.

Bugün New York'ta Çin Konsolosluğu'na taş atan göstericiler ve polis arasında çatışma çıktı. Olaylar sırasında göstericilerin yanı sıra polisler de yaralandı.

New York'taki gösteriler ikinci gününe girdi. Gösterilere yüzlerce kişinin katıldığı bildiriliyor.

Uluslararası toplum Çinli yetkililere itidal çağrısında bulunurken, Tibet'in sürgünde yaşayan lideri Dalay Lama şiddetten kaçınılmasını istedi.

Dün Tibet'in başkenti Lhasa'da yapılan gösterilerde en az 30 kişinin öldüğü bildiriliyor. Bazı haber kaynakları ölü sayısını 100 olarak verdi.

Bugün Lhasa düne göre sakin. Güvenlik güçleri kent merkezinde olağanüstü güvenlik önlemleri aldı.

Çinli yetkililer Salı gününe kadar teslim olmayan göstereilerin sert bir şekilde cezalandırılacağını söyledi.

XS
SM
MD
LG