Erişilebilirlik

AKP'ye Kapatma Davası


Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, "laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği" iddiasıyla Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı. Savcı Yalçınkaya, iddianameyi Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na gönderdi. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, dava iddianamesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu 71 kişi hakkında siyasi yasak istemi bulunduğunu duyurdu. Cumhurbaşkanı Gül, dava haberi için "Türkiye'ye ne kazandıracağını, ne kaybettireceğini iyi düşünmek lazım" değerlendirmesini yaptı.

Yargıtay Başsavcısı Yalçınkaya'nın haftanın son günü mesai saatinin bitiminden sonra Anadolu Ajansı aracılığıyla kamuoyuna duyurduğu bu dava, Ankara gündemini sarstı. Başbakan Tayyip Erdoğan, partisinin ilgili kurmayları ile birlikte davayla ilgili değerlendirmeler yapmak üzere toplanırken, tüm muhalefet partileri de davaya odaklandı.

Süreç şöyle işleyecek: Anayasa Mahkemesi, iddianameyle ilgili ön incelemeyi yapacak, herhangi bir eksiklik görülmez ve iddianamenin kabulüne karar verilirse ön savunmasını yapması için iddianame AKP'ye gönderilecek. AKP bir ay içinde ön savunmasını verecek. Savunmanın Anayasa Mahkemesi'ne verilmesinin ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Yalçınkaya, esas hakkındaki görüşünü bildirecek. Daha sonra belirlenecek bir tarihte Yalçınkaya sözlü açıklama, AKP'liler de sözlü savunma yapacaklar. Sonraysa davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak.

Raporun, Anayasa Mahkemesi'nin 11 üyesine dağıtılmasının ardından, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç bir toplantı günü belirleyecek. Üyeler, belirlenen günde biraraya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacaklar. AKP hakkındaki kapatma davasını, 11 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. Anayasa'ya göre bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Yani, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesi'nin 11 asıl üyesinin en az 7'sinin oyu gerekecek.

Gül'den Tepki

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dava haberine İslam Konferansı Örgütü toplantısı için bulunduğu Senegal'den tepki gösterdi. "Herkesin çok çok dikkatli düşünmesi gerekir" diyen Gül, kendisinin 'siyaset üstü biri' olduğunu ve Türkiye'nin çıkarlarını düşündüğünü dile getirdi. Gül, "Mecliste bu kadar çoğunluğu olan bir iktidar partisiyle ilgili bu taleplerin Türkiye'ye ne kazandıracağı, ne kaybettireceği iyi düşünülmeli" ifadesini kullandı.

Fırat: 'Hedef Demokrasi'

AKP Genel Başkan Yardımcsısı Dengir Mir Mehmet Fırat, kapatma davasının hedefinin parti değil demokrasi olduğunu söyledi.

Büyük bir ayıp işlendiğini söyleyen Fırat, yetkilerine sonuna kadar sahip çıkacaklarını belirtti ve "Demokratik kazanımların bir kalemde silinmesine izin vermeyeceğiz" dedi.

Fırat, "Unutulmamalıdır ki demokraside temsil yetkisinin kaynağı milletir. Demokraksi ve hukuk karşı karşıya getirilmemeli. Türkiye böyle bir çağda bu tartışma içine çekilmeyi hak etmemektedir" diye konuştu.

Herkesin Gündeminde

Dava haberi AKP'nin yanısıra muhalefetin de ana gündemi oldu. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, 'talihsizlik' dese de, bir partinin kapatılmayı gerektirecek suç işliyorsa başsavcılığın dava açmaktan başka yolunun olmadığını öne sürdü. Milliyetçi Hareketa Partisi (MHP) Genel Sekreteri Cihan Paçacı, dava gerekçesini beklediklerini söylerken, siyasi kapatmayı esasen doğru bulmadıklarını dile getirdi. Demokratik Toplum Partisi de (DTP), yüzde 47 oyla iktidara gelmiş bir parti hakkında kapatma davası açılmasının Türk demokrasisi için talihsizlik olduğunu duyurdu.

XS
SM
MD
LG