Erişilebilirlik

AB Zirvesinde Akdeniz Projesi Gündemde


Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanları iki günlük bir zirve için Brüksel’de bir araya geliyorlar. Zirvenin ana gündem maddelerini ekonomi, enerji ve iklim değişikliği oluşturuyor. Zirvede ele alınacak bir başka konu ise Türkiye’yi de yakından ilgilendiriyor. Bu da Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından ortaya atılan Akdeniz Birliği projesi. Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel bu projenin geldiği son aşama hakkında Avrupa Birliği liderlerini bilgilendirip destek isteyecekler.

Sarkozy’nin şu ana kadar AB’yle bağlantılı olarak gündeme getirdiği hemen her proje ya “elinde kaldı” ya da çıkış noktasından çok farklı bir yapıya büründü. Adı bile sorun olan “Akdeniz Birliği” için de durum aynı. Birlik içinden gelen itirazlar nedeniyle ismi “Akdeniz İçin Birlik” (AİB) olarak değiştirilen proje, Sarkozy’nin “hayalini kurduğu” halinden oldukça uzak bir yapıya bürünmüş durumda. Sarkozy ve Merkel’in, zirvenin çalışma yemeği bölümünde detaylarını açıklayacağı Akdeniz İçin Birlik’in, Akdeniz ülkeleriyle Avrupa Birliği arasında ticaret, çevre, eğitim ve bilim alanında gelişme sağlayacak bir platform işlevi görmesi öngörülüyor. Akdeniz ülkelerinden “eş başkanlar” tarafından yönetilecek olan projenin, Avrupa Birliği ve Akdeniz ülkeleri yetkililerinden oluşacak bir da daimi ekibi olacak.

Almanya'dan Yeşil Işık

Projeye başından bu yana soğuk yaklaşan İngiltere ve kuzey ülkeleri çekincelerini halen korurken Paris için ciddi sorun yaratan Almanya, yeşil ışık yaktı. Bu “olur” bile Sarkozy’nin orijinal projesinden geri adım attığının önemli bir kanıtı. AB içinde çok sayıda ülke de henüz detaylarını, amacını ya da yapısını net olarak bilmediği bu proje konusunda oldukça çekingen davranıyor. Çoğu ülkenin “gereksiz” olarak nitelediği AİB konusundaki açıklamaları not edeceğini dile getiren Dönem Başkanı Slovenya, konuya zirve sonuç bildirisinde yer vermeyi öngörmediklerini duyurdu.

Sarkozy, AİB’yi başından bu yana, Türkiye’nin AB üyeliğine alternatif olarak lanse etmeye çalışsa da Birlik içinde ciddi bir muhalefet duvarına çarptığından bu yana, projesini kurtarma telaşıyla, söylem değiştirdi. Hem ikili hem çoklu düzeyde verilen güvenceler Fransa’nın “alternatif yaratma” arayışından vazgeçtiğini ortaya koyar nitelikte. Türkiye, projeye katılmak için Paris’ten alt düzeyde değil “Sarkozy düzeyinde” siyasi irade beyanı talep ediyor. Fransa ve Almanya tarafından Birlik ülkelerine gönderilen bilgi notunda Türkiye’den tek kelimeyle bahsedilmemesi de dikkat çekiyor.

Sarkozy’nin projesine soğuk bakanlar arasında sadece Avrupa Birliği üyeleri yer almıyor. Avrupa Parlamentosu’ndan da projeye karşı sesler yükseliyor. Sosyalist Grup Başkanı Martin Schulz, Sarkozy’yi Akdeniz Birliği konusunda uyardı. Projenin mevcut Barcelona Süreci’ni desteklemesi gerektiğini vurgulayan Schulz, aksi takdirde Avrupa Birliği’nde bu konu nedeniyle bölünme yaşanacağını ve Fransa’nın izole olacağını söyledi.

XS
SM
MD
LG