Erişilebilirlik

'Türkiye'nin Desteği Önemli'


Makedonya Savunma Bakanı Lazar Elenovski Yunanistan’la aralarındaki isim krizinin NATO’ya üyelik sürecini etkilememesi gerektiğini söyledi. Devrim Çubukçu’nun sorularını yanıtlayan Elenovski, Balkanlardaki son durumu ve Türkiye’yle ilişkileri değerlendirdi:

VOA Ülkenizin NATO üyeliğine hazır olduğunu söylüyorsunuz. İttifaktan beklentiniz nedir?

ELENOVSKI NATO konusunda iyimserim ve üyeliğe davet edileceğimize inanıyorum. Arnavutluk ve Hırvatistan’ın da üyeliğiyle bölgemizde istikrarın güçleneceğine inanıyoruz. Nihai amaç Balkanların tamamının NATO’ya üye olmasıdır. Bu yolda en büyük destekçilerimizden biri Türkiye Cumhuriyeti’dir ve bu desteğin sürmesini bekliyoruz.

VOA NATO üyeliğinize Yunanistan’ın bazı itirazları var. Atina, aranızdaki isim sorununu üyelikten önce çözmenizde ısrar ediyor. Bu itirazın ciddi bir engel oluşturacağını düşünüyor musunuz?

ELENOVSKI Kısa süre önce Türkiye’yi ziyaret edip Savunma ve Dışişleri bakanları ve Genelkurmay başkanıyla görüştüm. Herkes Makedonya’nın NATO üyeliği için öngörülen temel kriterleri yerine getirdiğini düşünüyor. Üyeliği yalnızca savunma açısından değil medeniyet mücadelesinin bir adımı olarak görüyoruz. Bunun için çok çalışıyoruz ve reformlardan olumlu sonuçlar alıyoruz. Bütün kriterleri yerine getirdikten sonra önümüze yeni bir engel çıkarılması haksızlık. İsim konusu NATO’nun konusu değil. Bu, Makedonya ve Yunanistan arasında bir konu. Her demokrasi isim seçme hakkına sahiptir. Yunanistan’ın bu yüzden üyeliğimizi veto etmesi bize olduğu kadar, ittifaka da zarar verir. İsim konusu bir NATO üyelik kriteri olamaz. NATO, performansı esas alır. Yunanistan’la sorunu çözmek için görüşmelere devam ediyoruz. ‘Anayasal adımızı değiştirmemiz söz konusu değil. Umarım sonunda demokrasi ve adalet galip gelir ve NATO’ya üyelik daveti alırız.

VOAÇ Kosova’nın bağımsızlığından sonra bölgenin daha güvenli hale geldiğini söyleyebilir misiniz?

ELENOVSKI Balkanlarda siyasi olarak nihai haritanın bu olduğuna kuvvetle inanıyoruz. Kosova’nın uluslararası toplumdan gerekli desteği bulabilmesi için Ahtisari planının tam olarak uygulanmasından yanayız. Kosova’nın bağımsızlığı bir adımdı, Nisan ayında Bükreş’teki NATO zirvesinde ikinci adımın atılarak Makedonya, Arnavutluk ve Hırvatistan’ın üyeliğe davet edilmesini bekliyoruz. Şu an bölge için büyük bir güvenlik tehdidi yok. Bugün, 1990’lardan farklı bir Balkanlar var. Aşırı uçlar son derece zayıf.

VOA Kosova’nın bağımsızlığının dünyada başka grup ve bölgeler için örnek teşkil edeceğini düşünüyor musunuz?

ELENOVSKI Kosova’nın durumu farklı. Durum son derece açık. Bölge bağımsızlık sürecini yıllar önce başlattı. Kosova’nın durumunu Kuzey Kıbrıs, Dağlık Karabağ, Güney Ösetya gibi yerlerle doğrudan ilişkilendirmek yanlış olur. Önemli olan demokratik toplumların inşa edilmesidir. Bunun nasıl yapılacağı da çok önemli. Her toplum kendi demokrasisini inşa etmekten sorumlu. Bu yalnızca Kosova için değil, Irak, Afganistan ve diğer ülkeler için de geçerli.

VOA Makedonya ve Türkiye arasındaki askeri ilişkileri değerlendirir misiniz? Ankara’nın NATO’ya üye olmanızı desteklediğini söylediniz, Yunanistan’la ilgili sorun konusunda da Türkiye’den destek görüyor musunuz?

ELENOVSKI Konu Ankara’daki görüşmelerimizde gündeme geldi. Türkiye’nin desteği bizim için önemli. Ortak değerlerimiz ve bölge için ortak bir vizyonumuz var Ankara’yla. Askeri alanda iyi bir işbirliğimiz var. Gelecekte askeri sanayi işbirliği yapmayı planlıyoruz. Müttefiklerimiz içinde, Amerika dışında en çok yardım aldığımız ülke Türkiye. Askeri işbirliği için Türkiye’ye minnettarız. NATO’ya üyelik için Ankara’nın desteğini arttırarak sürdüreceğini umuyoruz.

XS
SM
MD
LG