Erişilebilirlik

Erdoğan'dan Güneydoğu'ya Yatırım Sözü


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, New York Times gazetesine Güneydoğu’ya 12 milyar Dolar yatırım yapılmasının planlandığını açıkladı.

Erdoğan, yatırım programının bölgede iş imkanları yaratma ve gençleri PKK terör örgütünden soğutmayı amaçladığını söyledi.

Erdoğan TRT kanallarından birinin Kürtçe yayına ayrılacağını da bildirdi.

Gözler Güneydoğu açılımında

Amerikan gazetesi, Erdoğan’ın, “terörle mücadelenin askeri olduğu gibi, sosyo-ekonomik, psikolojik ve kültürel yanları da olduğu” yönündeki sözlerine yer verdi.Türkiye’de hükümet, ‘PKK terörü ve siyaset çelişkisi’ yüzünden yıllardır ülkenin batısından daha düşük yaşam standartlarıyla idare etmek durumunda kalan Güneydoğu Anadolu Bölgesi için yeni bir açılım hedefliyor. Başbakan Tayyip Erdoğan, önümüzdeki beş yılda Güneydoğu’ya 12 milyar dolarlık yatırım yapılacağını açıklarken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ‘kiminin Kürt, kiminin terör, kiminin de güneydoğu’ olarak tanımladığı sorunun aslında Türkiye’nin sorunu olduğunu ve herkesin bu sorunun çözümü için çalışması gerektiğini söyledi.

Türkiye’de terörle mücadelede sadece askeri önlemlerin değil siyasi, ekonomik, kültürel önlemlerin de ‘çok yakında’ devreye sokulacağına ilişkin açıklama ve uygulamalar birbirini izliyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, Irak’ın Kürt Devlet Başkanı Celal Talabani’yi Çankaya Köşkü’nde ağırlayarak Türkiye’de terörle mücadelede Irak’lı Kürt yetkililerle işbirliğini de öngören yeni bir dönemin başladığını göstermesinden sonra hükümetin yıllardır söylenen ancak bir türlü uygulamaya geçirilemeyen projeleri uygulamaya koyma hazırlığında olduğu ortaya çıktı.

Teröre karşı ‘çok boyutlu’ mücadelenin şart olduğunu savunan Başbakan Tayyip Erdoğan, önümüzdeki beş yılda Güneydoğu’ya 11-12 milyar dolarlık bir yatırım bütçesi ayırdıklarını, bu çerçevede iki büyük baraj, sulama kanalları sistemi ve yolların yapılacağını, Suriye sınırındaki mayınların da temizleneceğini açıkladı.

Güneydoğu ile ilgili projelerini New York Times gazetesine açıklayan Başbakan Erdoğan, sözlerine Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 21-29 Şubat tarihleri arasında Kuzey Irak’a düzenlediği kara operasyonunun Türkiye, Amerika ve Irak merkezi hükümeti arasındaki anlayışla yürütüldüğünü söyleyerek başladı.

Erdoğan, askeri operasyondan sonra şimdi öncelikli hedeflerinin Güneydoğu’ya yatırım hamlesi olduğunu söyledi. Erdoğan, bölgede yeni iş olanakları yaratarak, gençleri PKK’dan uzak tutmayı amaçladıklarını dile getirdi ve bölgeye yatırım konusundaki kararlığını, “Ülkenin batısında ne görebilirsek, hepsi Doğu’da da var” ifadesiyle gösterdi.

Güneydoğu’da kültürel hakların da gelişiminden yana olduklarını söyleyen Erdoğan, birkaç ay içinde Kürtçe bir televizyon kanalı açılacağını, kanalın Farsça ve Arapça yayınları da içereceğini söyledi. Erdoğan bu sürede, Türkiye’nin Kuzey Irak’taki Kürt yönetimiyle diyaloğunu da geliştireceğini dile getirdi. Türkiye’nin sorunu Hükümetin bu açılımına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de destek veriyor.

Türkiye’nin Kuzey Irak operasyonunu eleştiren ve hükümeti Güneydoğu konusunda reformist olmamakla suçlayan Demokratik Toplum Partisi (DTP) temsilcilerini Çankaya Köşkü’nde kabul eden Gül, görüşmede DTP’ye ‘Kürt sorunu’ konusunda kimi tavsiyelerde bulunduğunu söyledi. “Kiminin Kürt, kiminin Güneydoğu, kiminin terör sorunu” dediği sorunun aslında Türkiye’nin sorunu olduğunu dile getiren Gül, bu sorunun çözümü için herkesin birlikte çalışmasını istedi. DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş ise sorunun çözümü için her şeyden önce ‘zihniyet değişimi’nin gerektiğini öne sürdü. Hükümetin Güneydoğu açılımını ‘yerel seçim yatırımı’ olarak niteleyen Demirtaş, hükümetin samimi olmadığını öne sürdü.


XS
SM
MD
LG