Erişilebilirlik

Bush'tan Orta Doğu Barış Sürecine Destek


Başkan Yardımcısı Dick Cheney, gelecek hafta artan petrol fiyatları ve İsrail-Filistin barışı konularını görüşmek üzere Orta Doğu ülkelerini ziyaret edecek. Ziyaretine 16 Mart Pazar günü başlayacak Cheney’nin uğrayacağı ülkeler arasında Türkiye de bulunuyor. Başkan yardımcısı, bunun dışında Umman, Suudi Arabistan, İsrail ve Batı Şeria’da temaslarda bulunacak. Beyaz Saray sözcüsü Dana Perino, Başkan yardımcısı Dick Cheney’nin Orta Doğu gezisinin önceden planlandığını, Amerika’nın bölgeyle ilgili politikalarının devamı olduğunu açıkladı. Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da geçen hafta Mısır, İsrail ve Batı Şeria’yı ziyaret etmişti. Başkan Bush Cheney’nin bu seyahatinde, İsrail ve Filistin arasındaki anlaşmazlıkları gidermek ve tarafları, barış sürecini devam ettirmeye ikna için çalışacağını söyledi.

Başkan, Cheney’nin amacının, Orta Doğu halklarına Amerika’nın bölgede barış istediğini vurgulamak olduğunu, konunun taraflarının da Yol Haritası adlı barış planından doğan sorumluluklarını yerine getirmelerini sağlamak olduğunu söyledi.

Barış planına göre İsrail işgal altındaki topraklara yeni Yahudi yerleşimleri kurmayacak, Filistin de militanların İsrail’e saldırılarını durduracak. Son günlerde İsrail, Gazze’den İsrail’e roket saldırılarına misillemede bulundu ve Doğu Kudüs’e yeni Yahudi yerleşim birimlerinin inşa edileceğini açıkladı. Başkan Bush İsrail ve Filistin’e yaptığı çağrıda, barış yolundaki kararlılıklarını yitirmemelerini istedi.

Başkan, “ileriye doğru adım atılacağından, halklarının yoksulluk ve korku içinde yaşamasına son verecek güç kararları, liderlerin alacağından umutluyum” dedi. Başkan ayrıca, İsrail ve Filistin Yönetimi barış için çalışırken, Hamas örgütünü kastederek, bazı güçlerin istikrarsızlığı amaçladığını söyledi. Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin Orta Doğu turunda ayrıca, Suudi Kralı Abdullah’la yüksek petrol fiyatlarını da görüşeceği belirtiliyor. Başkan Bush, Ocak ayında Riyad’ı ziyareti sırasında Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü OPEC’e üretimi arttırması çağrısında bulunmuştu. Ancak OPEC bu çağrıya uymadı.

Cheney’nin Türkiye’deki temaslarında Kuzey Irak’ta PKK’ya karşı düzenlenen son operasyonların ele alınması bekleniyor. Başkan yardımcısının ziyaret ettiği her ülkede Washington’un İran’la ilgili kaygılarını vurgulayacağı bildiriliyor.

XS
SM
MD
LG