Erişilebilirlik

Claudia Roth KKTC'ye Gidiyor


Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nde Dimitris Hıristofyas’ın Cumhurbaşkanlığına seçilmesi, Kıbrıs sorunuyla ilgilenen birçok kişinin aklına iki toplum arasındaki sorununun çözümünde yeni yolların ve stratejilerin belireceği düşüncesini getirdi. Zira Hıristofyas eski Cuhurbaşkanı Papadopulos’a kıyasla çözümden yana olduğunu vurguluyor ve Türk tarafı ile masaya oturacağını belirtiyor. Almanya, adadaki gelişmeleri çok yakından takip eden ve Türk tarafına son zamanlarda dolaylı olarak destek veren bir ülke. Bu kapsamda Yeşiller partisi Eş Başkanı Claudia Roth önümüzdeki hafta KKTC`yi ziyaret edecek.

Dimitris Hıristofyas'ın Güney Kıbrıs’da Cumhurbaşkanlığına seçilmesi Avrupa Birliği ve özellikle Almanya’da büyük ve olumlu yankı buldu. Federal Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, iki taraf arasındaki sorunların çözülebilmesi için yeni bir umut oluştuğunu vurgularken, uluslararası temasların yoğunlaştığı gözlemleniyor.

Eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder’in Başbakan Ferdi Sabit Soyer'in daveti üzerine doğrudan Lefkoşe’nin Türk tarafını ziyaret etmesinin ardından, şimdide Yeşiller Partisi Eş Başkanı Claudia Roth 17 Mart`ta KKTC`yi ziyaret ederek, adanın birleşme sürecine destek verecek.

Claudia Roth, doğrudan Ercan Havalimanı’na iniş yapacağı ziyaretin amacının, Kuzey`deki durumun değerlendirilmesi, izolasyonların ve kısıtlamaların etkilerinin tespiti olduğunu söylüyor. Roth, Güney Kıbrıs`daki seçimlerin ardından ziyaretin boyut değiştirdiğini ifade ediyor ve durumu Berlin Duvarı’nın yıkılış sürecine benzetiyor:

"Şimdi ziyaret farklı bir boyuta büründü. Şimdi bir tarafın diğerine olan düşmanca tutumunu ortaya koymaktan çok, iki taraf arasında köprülerin kurulmasına katkı sağlanabilir ya da tarafların birbirleriyle iletişim kurması, Talat`la görüşülmesi, adanın birleşmesi, izolasyonların kaldırılmasına olanak sağlanabilir. Bu elbette çok kolay olmayacaktır. Çok sayıda sorunla karşılaşılabilir. Ama Kıbrıslılar artık izolasyonların kaldırılmasına yönelik itirazlara yeter demiştir.Tıpkı Almanya`da olduğu gibi. Doğu Almanya`daki insanlar, biz halkız dediler ve bu durum duvarın yıkılmasına katkı sağladı."

Roth, Dimitris Hıristofyas'ın seçilmesinden daha çok, Rumların eski Cumhurbaşkanı Papadopulos`un ‘Hayır’ demelerinin önemine dikkat çekiyor. Eski Cumhurbaşkanı Papadopulos inatla, uzun bir süre Annan Planı`nı bloke etmişti ve seçimlerden mağlup çıktı. Bence Papadopulos´un birinci turda bile seçilememiş olaması gerçekten üzerinde önemle durulması gereken bir husustur. Birinci turdan iki aday çıktı. Biri eski Komünist Partinin genel sekreteri, diğeri de Liberal-Konservativ Parti’nin adayıydı. Ve her iki aday da adadaki barış ve yakınlaşma politikasının sözünü verdiler.

Kuzey Kıbrıs Türk Başbakanı Ferdi Sabit Soyer ise, Almanya`nın dengeli politikasının ve izolasyonlar sürerken Kuzey Kıbrıs halkına gösterdiği yakınlığın, çözüme olan motivasyonu arttırdığını ve AB`nin değerlerine olan inancı canlandırdığını da söylüyor. Soyer, Claudia Roth`un ziyaretini de bu çerçevede değerlendiriyor.

Claudia Roth’un ziyareti dört gün sürecek, Roth’a Yeşiller Partisi’nden Türk kökenli milletvekili Özcan Mutlu’da refakat edecek.

XS
SM
MD
LG