Erişilebilirlik

7 Mart Amerikan Basınından Özetler


New York Times Ermenistan’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından başlayan protesto eylemlerini bastırmak için hükümetin şiddet kullanmasını eleştiriyor. Gazete, Başkan Bush’u ve diğer Batılı liderleri, Ermenistan üzerinde baskı oluşturmaya çağırıyor:

"Seçimi kaybeden eski cumhurbaşkanı Levon Ter-Petrosyan, hiç bir inandırıcı kanıt sunmadan aslında seçimi kazandığını savunuyor. Ayrıca protesto eylemlerine katılan bazı kişilerin Petrosyan’ı desteklemekten çok dükkanları yağmalamakla ilgilendiği gözleniyor. Ancak bu durumun asıl sorumlusu Ermenistan hükümetidir. Protesto eylemleri, polisin göstericileri dövmesinin ardından şiddet olaylarına dönüştü. Bu nedenle, Beyaz Saray da yaşananları protesto ederken, hükümeti muhatap almalıdır."

USA Today Latin Amerika ülkelerinden Kolombiya’nın komşu Ekvator’da üslenen gerillalara karşı düzenlediği sınırötesi operasyonu destekliyor. Operasyon sonrasında Ekvator ve Venezuela’nın, Kolombiya ile savaşın eşiğine geldiğini belirtiyor ve bu durumdan Venezuela devlet başkanı Hugo Chavez’i sorumlu tutuyor:

"Chavez’in Kolombiya’ya yardım eden Amerika’yla dolaylı bir savaş başlatma isteği, aslında ülke içinde gündem saptırma çabasından başka bir anlam taşımıyor. Chavez’e verilen halk desteği giderek azalıyor. Aralık ayında yapılan referandumda Venezuela halkı, Chavez’in ömür boyu devlet başkanlığını reddetti. Artan suç oranı, enflasyonun kontrolden çıkması ve temel ürünlerin bulunamaması, rahatsızlığı daha da artırıyor. Elbette komşu ülkelere yönelik silahlı operasyonlar hafife alınmamalıdır. Ancak bu olayda Kolombiya haklı."

Christian Science Monitor İran’da 14 Mart’ta yapılacak parlamento seçimleri öncesinde hem ılımlı hem de radikal kanadın, İslam devriminin ideallerine bağlılık konusunda yarışa girdiğini yazıyor. Gazete, seçim sonucunda muhafazakarların meclisteki çoğunluklarını korumalarının beklendiğini belirtiyor:

"Uzmanlara göre, seçim kampanyasındaki söylemler, radikal sağ kanadın İran’daki gücünün bir yansıması. Ancak radikallerin her düzeyde iktidarı kendi tekellerine alma arzuları, bazı sıkıntılara yol açıyor. Radikallerin, devrimden bu yana ilk kez böylesine özgüven sahibi olduğunu belirten gözlemciler, sertlik yanlılarının denetimi tamamen ellerine geçirdiklerini ve hem içeride, hem de dışarıda rakipleri olmadığını kaydediyor. Ancak bu özgüven, sertlik yanlılarının bizzat Humeyni tarafından konan bazı kuralları çiğnemesine de neden oluyor. Radikaller, Humeyni’nin aksine, ordunun siyasete müdahalesine kapı aralıyor ve hatta Humeyni ailesini eleştirmekten bile kaçınmıyor."

Boston Globe geçmişte başkan yardımcısı Dick Cheney tarafından yönetilen KBR isimli firmanın, Amerika’da vergi ödememek için yan şirketlerini Cayman adalarında tescil ettirmesini eleştiriyor. Gazete, KBR’ın Pentagon’un Irak’ta açtığı ihalelerden aslan payını aldığını da hatırlatıyor:

"KBR’nin vergi hilesinden en büyük zararı vergisini ödeyen vatandaşlar görüyor. KBR, bu uygulamaya başladığında yöneticisi Dick Cheney idi. Cheney’nin avukatı, konuyla ilgili sorularımıza bir yanıt vermedi. Pentagon, KBR’ın böyle bir yasal boşluktan istifade ettiğini bilmesine rağmen, ordunun da kazançlı çıktığı gerekçesiyle şikayetçi olmadı. Ancak bu çok dar bir bakış açısı. Pentagon, kısa vadede orduya fayda sağlasa bile, şirketlerin vergi ödemekten kaçarak, ülkenin mali dengesine zarar vermesini desteklememelidir."
XS
SM
MD
LG