Erişilebilirlik

'Çözüm: Nükleer Enerji'


Başkan Bush Amerika’nın enerji tüketim alışkanlıklarını değiştirmesi gerektiğini söyledi. Fosil yakıtlara bağımlılığın ülkenin güvenliğini tehdit ettiğini belirten Bush yenilenebilir kaynakların yanısıra nükleer enerjiyi de çözüm olarak gösterdi.

Washington Uluslararası Yenilenebilir Enerji Konferansı’nda konuşan Başkan Bush, enerjinin ülkelerin ulusal güvenliklerini tehdit ettiğini, Amerika’nın bile dost olmayan ülkelerden petrol almak zorunda kaldığını söyledi. Bush ayrıca, ülkelerin ekonomilerini büyütmek, yoksulluktan kurtulmak ve kalkınmak istediklerini; bunun da enerji ihtiyacını arttırdığını söyledi. Bush şöyle konuştu:

“Petrole bağımlıyız. Ekonomilerimiz gibi petrole bağımlılığımız da büyüyor. Bu Çin, Hindistan ve kalkınmakta olan ülkelerin hepsi için doğru. Talep arttıkça fiyatlar da artıyor. Bu yüzden ailelerin tasarruf yapması, çiftçilerimizin refaha kavuşması ve küçük işletmelerin büyümesi zorlaşıyor.”

Dünyanın dört bir tarafından üç bine yakın delegenin katıldığı enerji konferansında konuşan Başkan, yenilenebilir enerjide Amerika’nın uluslara liderlik ettiğini söyledi. Başkan, koydukları hedeflerle taşıma araçlarında yakıt verimliliğini esas aldıklarını, yenilenebilir enerji teknolojilerine son 7 yılda 12 milyar Dolar’dan fazla kaynak ayırdıklarını vurguladı. Ancak Başkan, Fransa’nın enerji ihtiyacının yüzde 80’ini nükleer santrallardan sağladığını hatırlatarak, hem Amerika hem de kalkınmakta olan ülkeler için nükleer enerjinin hem verimli hem de çevre dostu bir seçenek olduğunu savundu:

“Kalkınmakta olan ülkeleri nükleer enerji konusunda cesaretlendirmek gerektiğine inanıyorum. Bu bizim de çıkarımıza olur. Petrolün fiyatı üzerindeki baskı kalkar, çevre koruma çabaları yaygınlaşır.”

Başkan ayrıca Amerika’nın nükleer enerji teknolojisinin geliştirilmesinde Japonya, Fransa, İngiltere, Rusya ve Çin’le işbirliği yaptığını söyledi. Bush’un enerji konferansında yaptığı konuşma, Türkiye’nin aralarında nükleer santrallerin de bulunduğu büyük enerji yatırımlarına hazırlandığı bir döneme rastlıyor. Türkiye’de nükleer enerjiyle ilgili teknoloji ve ihale koşullarının önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor. Bu enerji projelerine Amerikan firmalarının ilgisi büyük.

Enerji konferansının bugünkü toplantılarından biri de Türkiye konulu. “Yenilenebilir Enerji Kaynakları, Potansiyel, Yasal Durum ve Türkiye’de Yatırım” adlı sunum Enerji Bakanlığı, Elektrik Etüd İdaresi’nin katkılarıyla gerçekleştirilecek.

Son günlerde petrol fiyatlarının yeniden yükselme eğilimine girmesi enerjiyi gündemin ilk sıralarına taşıdı. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü OPEC’i eleştiren Başkan Bush, fiyat artışından bu ülkelerin üretimi arttırmamalarını sorumlu tuttu. Başkan, en büyük müşterilerinin ekonomileri yavaşlarken OPEC ülkelerinin fiyatları yüksek tutmasının yanlış olacağını savundu. OPEC petrol bakanlarıysa piyasalarda yeterli petrol bulunduğunu ve kısa vadede talebin azalmasını beklediklerini bildirdi.

XS
SM
MD
LG