Erişilebilirlik

L. Amerika'daki Gerginlikte Brezilya Devrede


Ekvador Devlet Başkanı Rafeal Correa, ülkesiyle Kolombiya arasındaki uyuşmazlığı ele almak üzere bugün Brezilya Devlet Başkanı Luiz İnacio Lula de Silva’yla görüşecek.

Correa dün Brezilya’da Kolombiya’yı saldırganlıkla suçladı.

Kolombiya birlikleri geçen hafta Kolombiya Silahlı Devrimci Güçler Birliği militanlarını takip ederken, Ekvador topraklarına girmişti.

Bu arada Amerika Devletleri Örgütü, durumu görüşmek amacıyla dün Washington’da olağanüstü toplandı. Ekvador Dışişleri Bakanı Maria Isabel Salvador, Kolombiya’nın planlı bir biçimde ülkesinin egemenlik haklarını ihlal ettiğini söyledi.

Kolombiya’nın Amerika Devletleri Örgütü nezdindeki büyükelçisi askeri helikopterlerin Ekvador topraklarına girdiğini doğruladı. Elçi bu ihlal nedeniyle özür diledi, ancak operasyonun gerekli olduğunu vurguladı.

Kolombiyalı yetkililer, operasyon sırasında Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez’in gerillalara 300 milyon dolar yardım yaptığını gösteren belgeler ele geçirildiğini önesürüyor.

Venezuella, iddiayı reddediyor.

Bu arada Venezüella ve Ekvador Kolombiya’yla diplomatik ilişkileri kesti, her iki ülke de Kolombiya sınırına asker gönderdi.
XS
SM
MD
LG