Erişilebilirlik

Washington'da 'Kürt Sorunu' Değerlendirildi


Washington’daki Wilson Merkezi adlı düşünce kuruluşunda “Türkiye’de Kürt Sorunundaki Son Siyasi Gelişmeler” başlıklı toplantıda PKK terör örgütüne karşı yapılan son sınır ötesi harekat dahil, siyasi gelişmeler değerlendirildi.

“Kürt sorunu”nun değerlendirildiği toplantıda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sınır ötesinde düzenlediği kara harekatı önemli yer tuttu. Panelde, “Kan ve İnanç: PKK ve Kürtler’in Özgürlük Kavgası” adlı kitabın yazarı, gazeteci Aliza Marcus da vardı. Marcus, son kara harekatından PKK’nın kazançlı çıktığını öne sürdü.

Operasyonlar sonunda PKK’nın “önemli kazanımlar elde ettiğini” iddia eden Marcus, ‘örgütün bölgeden çıkarılamadığını, sempati topladığını ve adını duyurmayı başardığını’ ileri sürdü. Marcus, konuşmasında kuzey Irak’taki bölgesel Kürt yönetiminin PKK terör örgütünü desteklemediğini de söyledi.

Paneli yöneten Lehigh Üniversitesi öğretim üyesi Henri Barkey ise, Türkiye’nin son kara harekatının, askeri hedeflerden çok, siyasi nedenlerle yapıldığını söyledi.

Barkey, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kış aylarında da sınır ötesinde kara harekatı yapabileceğini göstermek istediğini öne sürdü. Türkiye’nin bu operasyonla Iraklı Kürtlere de güçlü bir mesaj vermek istediğini söyleyen Barkey, ayrıca Amerika’yı da taraf tutmaya zorlamak istediğini savundu. Barkey, operasyonun hem Adalet ve Kalkınma Partisi, hem de Türk Silahlı Kuvvetleri için zafer olduğunu belirtti.

Operasyonun başarılı olmasıyla artık ‘diplomatik cepheye geçilmesi’ gerektiğini söyleyen Barkey, diplomatik bir başarının eşiğine gelindiğini söyledi.

Toplantıda konuşan Wilson Merkezi uzmanı Gökhan Çetinsaya ise terör örgütü kuzey Irak’ta barındığı sürece Türkiye’yle Iraklı Kürtler arasında yakınlaşma olamayacağını vurguladı. Çetinsaya ayrıca, Türkiye’nin yeni bir Irak politikası ve daha önemlisi yeni bir kuzey Irak politikası geliştirmesi gerektiğini kaydetti.

DTP'nin Yeri

San Francisco Üniversitesi Öğretim Üyesi Nicole Watts ise Kürt sorunu çerçevesinde Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) Türkiye’deki yerini değerlendirdi. Watts, DTP’nin PKK terör örgütüne ‘ılımlı bir alternatif’ olarak görülmediğini, çünkü liderlerinin ‘silahlı mücadeleye katılmadığı için” Kürtler arasında inanılırlığı bulunmadığını savundu. Watts, bununla birlikte, DTP’nin PKK’yı kınayamayacağını çünkü seçmenlerinin PKK sempatizanı olduğunu belirtti. Watts, DTP’nin PKK’ya alternatif olabilmesi için daha fazla desteğe ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Watts, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Güneydoğu bölgesinden aldığı desteğe de değindi ve Türkiye’deki Kürtlerin sırf etnik konulara bakarak oy kullanmadığını kaydetti.

XS
SM
MD
LG