Erişilebilirlik

4 Mart Amerikan Basınından Özetler


Washington Post İsrail’in Gazze’ye karşı düzenlediği kara harekatını ve İsrail-Filistin görüşmelerinin askıya alınmasını, Bush yönetiminin Ortadoğu politikasındaki hatalara bağlıyor. Gazete, Gazze’nin işgali durumunda İsrail ordusunun batağa saplanabileceği ve Hizbullah ile Suriye’nin de çatışmaya girebileceği uyarısında bulunuyor:

“Arap ülkelerinin yanısıra birçok İsrailli, tek çözümün Hamas’la ateşkes sağlamaktan geçtiğine inanıyor. Hamas, ateşkese açık olduğunu bir çok kez gösterdi. Mısır ve Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas arabuluculuk önerdi. Muhtemelen Bush yönetimi ve İsrail ordusu hem ideolojik nedenlerle hem de Hamas’ın toparlanmasına fırsat vereceği gerekçesiyle böyle bir teklifi reddedecektir. Ancak ateşkes sağlanmazsa, Gazze’deki savaş devam edecek ve barış süreci ilerlemeyecektir.”

USA Today, İsrail’in Gazze operasyonuyla, Amerika’nın Annapolis’te başlattığı barış sürecinin çökme noktasına geldiğini belirtiyor. Gazete, Başkan Bush’un görevi devretmeden önce Ortadoğu’da bir barış anlaşması sağlama düşüncesinin giderek imkansızlaştığını yazıyor:

“İsrail, Pazartesi günü birliklerini geri çekti. Ancak, Hamas’ın füze saldırıları sona ermedikçe, barış sürecinin ilerlemesi veya İsrail’in Batı Şeria’da bazı tavizler vermesi mümkün görünmüyor. Dışişleri Bakanı Condolleeza Rice, şimdilik etkin bir arabuluculuk rolü oynayabilir. Ancak bu, barış sürecini ilerletme anlamına gelmez. Yine de böyle bir çaba, Amerika’nın inandırıcılığını tekrar kazanmasına katkı sağlayabilir.”

New York Times Rusya devlet başkanı seçilen Dimitri Medvedev’in yeni görevini Vladimir Putin’e borçlu olduğunu hatırlatıyor. Ancak gazete, Medvedev’in buna rağmen Putin’in kuklası olmayabileceği görüşüne yer veriyor:

“Soğuk Savaş sonrasında yıllarca süren bir gerileme döneminin ardından Ruslar, haklı olarak liderlerinin, dünya siyaseti üzerinde yeniden söz sahibi olmasını ve ülke sorunları karşısında kararlı bir tavır almasını bekliyor. Putin, Rusya’da istikrarın sağlanmasına ve petrol ve doğal gaz fiyatlarındaki artıştan bütün ülkenin faydalanmasına katkıda bulundu. Fakat bunları yaparken otoriter yönetim anlayışını da yeniden canlandırdı. Mayıs ayında görevi devralacak olan Medvedev’i, çözülmesi zor sorunlar bekliyor. Umarız Medvedev, Rusya’nın tekrar demokrasiye dönmesini sağlar ve tarihe 'Putin’in kuklası' olarak geçmez.”

Boston Globe, Medvedev’in devlet başkanı seçilmesinin ardından Rusya-Amerika ilişkilerinde ciddi bir değişiklik yaşanmayacağını öne sürüyor. Gazete, Amerikalı yetkililerin bir yandan Rusya’daki demokrasi ve insan hakları savunucuları desteklerken bir yandan da Putin-Medvedev yönetimiyle işbirliği yapması gerektiğini savunuyor:

“Rusya ve Amerika, terörle mücadele, nükleer silahlanmanın önlenmesi ve küresel ekonomide istikrarın sağlanması gibi konularda ortak çıkarlara sahip. Bush yönetimi, füze savunma sistemini Orta Avrupa’ya yayarak ve Kosova’nın tek taraflı bağımsızlık ilanını kabul ederek Rusya’yla gereksiz gerginlikler yarattı. Yeni Amerikan başkanı bu tür kışkırtıcı tavırlardan uzak durmalı ve Rusya ile stratejik bir ortaklık geliştirmeyi hedeflemelidir.”

XS
SM
MD
LG