Erişilebilirlik

Genelkurmay'dan Sert Açıklama


Genelkurmay Başkanlığı, Türk ordusunun Irak'ın kuzeyine düzenlediği kara operasyonunun Amerika’nın baskısıyla bitirildiğini öne süren muhalefet partilerine sert tepki gösterdi. Ana muhalefet partisi Cumhuriyet Halk Partisi ile Milliyetçi Hareket Partisi’nin kara operasyonuyla ilgili sert açıklamalarına, Genelkurmay Başkanlığı da yazılı açıklamayla yanıt verdi. Açıklamada Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ‘haksız ve seviyesiz’ saldırılar yapıldığı ve bu saldırıların orduya teröristlerden daha çok zarar verdiği belirtildi.

TSK’nın Kuzey Irak’a 21 Şubat’ta başlattığı operasyon 8 gün sonrasında 29 Şubat’ta bitmiş olsa da, operasyonun Türkiye’nin mi yoksa Amerika’nın mı kararıyla bittiğine ilişkin tartışmalar sürüyor. Operasyonun tamamen askeri gerekçelerle bitirildiğini açıklayan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, gazete ve televizyonların Ankara temsilcilerine operasyonla ilgili ayrıntılı bir brifing vermiş olsa da, ana muhalefeti ikna edemedi.

Operasyonun bitmesinin ardından, hükümetin Amerika’nın etkisiyle operasyonu sonlandırdığını iddia eden MHP, Büyükanıt’ın açıklamalarından sonra ise Genelkurmay Başkanlığı’nı hedef aldı. MHP lideri Devlet Bahçeli, TBMM’de yaptığı açıklamada Genelkurmay’ın operasyonlara ilişkin yaptığı yazılı açıklamalarda kullandığı dilin PKK’ya ‘imaj ve prestij’ kazandırabileceğini öne sürdü. Genelkurmay açıklamalarında, etkisiz hale getirilen hedefler için “PKK terör örgütünü gerilla statüsüne sokacak”, uluslararası savaş hukukunda bu yönde karşılığı olan terim ve sıfatlara yer verildiğini söyledi. Bahçeli, bunlara örnek olarak da ‘komuta merkezi, muhabere ve lojistik tesisisi ile mürettebatı olan uçaksavar mevzii” gibi terimleri gösterdi ve “Bu terimlerin teröristlere savaş hukuku kapsamında savaşan taraf statüsü atfedecek nitelikte olduğunu düşünmekteyiz” dedi.

Operasyonun 8 günde bitirilmesi için ilk olarak “Hepimize sürpriz oldu” ifadesini kullanan CHP lideri Deniz Baykal da, bu sürprizde Amerika’nın etkisi olduğuna ilişkin iddialarını TSK konusunda değerlendirmelerde bulunarak sürdürdü. Baykal, TSK’nın güç bir coğrafyada, kış koşullarında başarıyla yürüttüğü mücadeleyi sadece 8 gün sürdürebileceğine, bunun ötesine taşıyamayacağına inanmadığını dile getirdi.

“Hainlerden Zararlı”

İşte Bahçeli ile Baykal’ın bu açıklamalarına Genelkurmay Başkanlığı, internet sitesi üzerinden yaptığı bir açıklamayla sert yanıt verdi. Açıklamada, TSK’nın siyasi kişi ve kurumlarla hiçbir zaman polemiğe girmek istemediği belirtilirken, 24 yıldır süren terörle mücadele sürecinde TSK’nın ilk defa ‘anlamsız saldırılar’a hedef yapılmak istendiği dile getirildi. Açıklamada, “Bu saldırılar TSK’nın terörle mücadele azmine, hainlerden daha fazla zarar vermektedir” denildi. Kuzey Irak’a düzenlenen kara operasyonuyla ilgili olarak 3 Mart’ta gazetecilere geniş bilgilerin aktarıldığının anımsatıldığı açıklamada, "Tüm bu iyi niyet ve şeffaflığa rağmen, 4 Mart günü basın dışından Türk Silahlı Kuvvetleri'ni hedef alan söylemler, ülke adına terörle mücadele eden ve şehitler veren bir kuruma haksız ve seviyesiz saldırılar olarak değerlendirilmektedir" ifadesi yeraldı.
XS
SM
MD
LG