Erişilebilirlik

Büyükanıt: 'Üniformamı Çıkarırım'


Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, sınırötesi operasyonun Amerika’nın müdahalesiyle bitirildiği iddialarına sert tepki gösterdi. Büyükanıt, asılsız olarak nitelediği iddiaların ispat edilmesi durumunda “üniformasını” çıkaracağını söyledi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Kuzey Irak’a 21 Şubat’ta başlatıp, 29 Şubat’ta bitirdiği kara operasyonuyla ilgili tartışmalar, Ankara’nın gündemindeki önceliğini koruyor. Operasyonun Amerika Savunma Bakanı Robert Gates’in Ankara ziyaretinden hemen sonra Amerikan yönetiminin yönlendirmesiyle bitirildiğine ilişkin iddiaları, hem Genelkurmay Başkanlığı hem de hükümet bir kez daha yalanlamak durumunda kaldı. Haftasonunda Milliyet gazetesine verdiği demeçte operasyonun askeri gerekçelerle bitirildiğini söyleyen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, gazete ve televizyonların Ankara temsilcilerine Genelkurmay karargahında verdiği brifingde ayrıntılı açıklamalarda bulundu.

Orgeneral Büyükanıt, 8 günlük operasyonun kısa sürmesiyle ilgili medya ve siyaset çevrelerinde yapılan eleştirilerin ‘yanlış anlama ve algılamadan’ kaynaklandığını söylerken, operasyonun başlangıç ve bitişiyle ilgili tüm planlamaları Türkiye’nin yaptığını vurguladı. Aksi iddiaları yalnızca TSK’ya değil, Türkiye Cumhuriyeti’ne de yapılan ‘seviyesiz bir saldırı’ olarak niteleyen Büyükanıt, “Amerika çık dedi, Türkiye çıktı iddiası tamamen asılsız. Eğer ispat ederlerse üniformamı çıkartırım" çıkışında bulundu. Büyükanıt, harekatın bitişinden Başbakan Tayyip Erdoğan’ın haberdar edilmediğine ilişkin iddiaların da yanlış olduğunu söyledi.

Büyükanıt, operasyonda Kandil Dağı’nın hedeflenmediğini, hedefin Zap kampı olduğunu belirterek, kampın etkisiz hale getirilerek operasyonun başarısının sağlandığını dile getirdi. Büyükanıt, operasyonun TSK tarihindeki en önemli harekatlardan biri olduğunu vurguladı ve operasyonun sonunda PKK’ya karşı ‘çok ciddi’ üstünlük sağlandığını ifade etti. Büyükanıt, terör sorununun çözümü için "siyasi çözüm" önerenlerin bu önerilerini açık şekilde dile getirmesini istedi.

‘Eve Dön’ Çağrısı

Orgeneral Büyükanıt’ın terör faaliyetlerini bırakanların etkin pişmanlık yasasından yararlanabileceğine ilişkin görüşüne hükümetten de destek geldi. Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklama yapan hükümet sözcüsü Cemil Çiçek, hükümetin gündeminde terörle mücadele için özel bir paket olmadığını belirterek, örgüt üyelerine etkin pişmanlık yasasından faydalanmaları yönünde çağrı yaptı.

İsrail’e Uyarı

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ın barış müzakerelerini askıya almasıyla sonuçlanan İsrail ve Filistin arasındaki son anlaşmazlık da Bakanlar Kurulu’nun gündemindeydi. Hükümet sözcüsü Cemil Çiçek, “İsrail’in orantısız ve aşırı güç kullanması, toplu cezalandırma haline geldi" derken, bu durumun barış görüşmelerine de darbe vurduğunu dile getirdi. Çiçek, İsrail’in Gazze’den çekilmesini olumlu bulduklarını dile getirdi ve Türkiye olarak 8 tırdan oluşan bir konvoyu bölgeye yardım için gönderdiklerini açıkladı. Sivillere yardım için de 150 milyon doları taahhüt ettiklerini belirten Çiçek, Başbakan Erdoğan'ın Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile bir görüşme yapıp onlara ‘sağduyu’ çağrısında bulunduğunu söyledi.
XS
SM
MD
LG