Erişilebilirlik

3 Mart Amerikan Basınından Özetler


Bugünkü Amerikan gazetelerinde Dimitri Medvedev’in Rusya devlet başkanlığına seçilmesi ve İsrail’in Gazze’ye düzenlediği operasyona ağırlık veriliyor. New York Times, İsrail-Filistin barış görüşmelerinin selameti açısından Amerika’nın Ortadoğu’da bir an önce devreye girmesi gerektiğini savunuyor:

“Bu hafta Ortadoğu ülkelerinde temaslarda bulunacak olan Amerika Dışişleri Bakanı Rice, İsrail ve Hamas arasında derhal ateşkes ilan edilmesi için baskı yapmalıdır. Rice ayrıca Arap ülkelerine de baskı yaparak, Filistin devlet başkanı Mahmut Abbas’ı desteklemelerini ve Hamas’a füze saldırılarına son vermesi için ellerinden geleni yapmalarını istemelidir. İsrail’in kendi halkını koruması gerekiyor ancak Gazze’deki kara harekatının sürmesi, İsrail ordusunun sonsuza kadar orada kapana kısılmasına neden olabilir. İsrail saldırıları nedeniyle ölen sivillerin artması ve uygulanan ambargo sadece Hamas’a verilen desteğin artmasına yarar.”

Christian Science Monitor ise Hamas’ın asıl amacının barış görüşmelerini sabote etmek olduğunu yazıyor. Gazete, İsrail’i Hamas’ın tuzağına düşmemesi konusunda uyarıyor:

“İsrail açısından uzun vadeli çözüm, 1967 sonrasında Batı Şeria’nın bazı bölgelerini işgal etmenin hata olduğunu kabul etmekten geçiyor. Filistin topraklarında Yahudi yerleşim birimleri kurmaya son vermek, sadece Hamas’ın füze saldırılarına son vermenin değil, Arapların ve İran’ın İsrail’e karşı daha büyük füzeler gönderme niyetini engellemenin de ilk adımı olacaktır. İsrail’in Hamas füzelerine karşı kendini savunma konusunda göstereceği sabırlı tavır, İsrail’e hem moralman bir üstünlük sağlayacak hem de Hamas’ın tuzağına düşmesini önleyecektir.”

USA Today Rusya’da Devlet Başkanlığını Vladimir Putin’in desteklediği Dimitri Medvedev’in kazanmasıyla Rusya’da fazla bir şeyin değişmeyeceği görüşünde. Gazete, Putin ve ekibinin yine yönetimde söz sahibi olmayı sürdüreceğini belirtiyor:

“Eğer kamuoyu yoklamaları gerçeği yansıtıyorsa, Rus halkı özgürlükleri kaybetme pahasına istikrarı ve yaşam koşullarının düzelmesini destekliyor. Büyük çoğunluk, yöntemleri kaba olsa bile, Putin’in Rusya’yı yeniden güçlü bir ülke haline getirme çabasına onay veriyor. Medvedev, devlet başkanlığına kendi damgasını vurmaya niyetli olsa da, Putin’in iktidarı ona bırakacağı çok şüpheli. Başbakanlık görevini üstlenecek olan Putin, bir çok yetkiyi bu makama aktarabilir ya da kısa bir süre bekledikten sonra yeniden devlet başkanı olabilir.”

Washington Post, Soğuk Savaş döneminde sert politikasıyla tanınan eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Perle’ün füze savunma sistemiyle ilgili bir makalesine yer veriyor. Perle, yazısında, Rusya’nın iddiasının aksine füze savunma sisteminin yeni bir silahlanma yarışı başlatmayacağını savunuyor:

Putin yeni bir silahlanma yarışı başlayacağı açıklamalarıyla, Amerika’nın sınırlı füze savunma sistemi kurmasına karşı çıkan politikacıları cesaretlendirmek istiyor. Ancak Putin’in ve söz konusu bu politikacıların rahat olması gerek. Çünkü Amerika hala ihtiyacından çok daha fazla nükleer silaha sahip. Putin’in tehditlerine kulak asmak yerine, nükleer silahlarımızı daha fazla azaltmamız gerekiyor. Eğer Ruslar bir silahlanma yarışına gireceklerse, bu yarışta rakipleri kendileri olacaktır. Füze savunma sistemi ise, silahlanma yarışı değil, silahsızlanmayı teşvik eden bir girişimdir.”

XS
SM
MD
LG