Erişilebilirlik

Uzmanlar ABD Ekonomisinden Kaygılı


Amerika Merkez Bankası emlak piyasasındaki krizden sonra kısa vadeli faiz oranlarında üst üste indirime gitti. Bunun amacı, kredi erişimini kolaylaştırarak tüketicileri teşvik etmek ve borsayı canlandırmaktı. Ancak maliye uzmanları, faiz oranlarını indirmenin fiyat enflasyonunu arttırma riski taşıdığını belirtiyor. Uzmanlara göre, ayrıca doların satın alma gücü de azalacak.

New York Üniversitesi ekonomi profesörü ve İşletme Fakültesi dekanı Thomas Cooley, “Sisteme likidite eklemeye başladığınız zaman enflasyon canavarını da serbest bırakmış olursunuz” diyor. Cooley’e göre, bunu bir kere yaparsanız bir daha bu canavarı kontrol altına almak, oldukça sancılı bir sürece girmek anlamına gelir. Ekonomist Thomas Cooley faiz indirimini ise olumlu karşılıyor. Cooley “Amerika Merkez Bankas’nın faiz oranlarını indirmesi evlerini yeniden finanse etmek zorunda olan ev sahiplerine ya da yüksek miktarda borcu olanlara bazı imkanlar tanıdı ve onları rahatlattı” diye konuşuyor.

“Hedge Fonu” olarak bilinen yüksek riskli yatırım fonu sahibi Patrick D’Angelo, “Piyasalar faiz oranlarındaki bu büyük düşüşe rağmen canlanmıyorsa başka hiçbir şekilde canlanmaz” diye konuşuyor. D’Angelo “Bu durumborsada değeri düşük olan bir hisse senedinin fiyatının geçici olarak artmasından başka birşey değil” diyor. D’Angelo, gerek ekonomik durum, gerekse piyasalar konusunda çok karamsar. Yatırımcıya göre mevcut durum ekonomik kriz sayılacak kadar kötü değil belki ama en az 3 ya da 5 yıl için ekonomik resesyon, yani gerileme olacak. D’Angelo, “Bunu söylememin nedeni içinde bulunduğumuz mali krizin emlak piyasasındaki çalkantıdan kaynaklanması. Bankalar, iflas aşamasına gelmiş değil. Ancak birçok sorunları var. Bankaların sermaye alıyor olması demek, bunun sonucunda durumun düzeleceği anlamına gelmez” diye konuşuyor. Patrick D’Angelo, ev kredisi almak için gereken koşulların şu anda son derece sıkı olduğunu, düşük faiz oranlarının bile emlak piyasasında yaşanan yavaşlamayı tersine çevirmeye yetmeyeceğini söylüyor. D’Angelo ve Profesör Cooley, büyük Amerikan bankalarının yeni sermaye sayesinde biraz rahatladığını söylerken, bir sonraki kriz dalgasının Avrupa kaynaklı olacağından kaygı duyuyor. Prof. Cooley, Amerika’daki mali kuruluşların yeterli sermayeye sahip olduğunu söylüyor. Ancak Avrupa’da ve bazı başka bölgelerde sorunlar çıkabilir. Avrupa’da birçok banka, bilanço dışı finansmana Amerika’dakilerden daha çok dayanıyor.

XS
SM
MD
LG