Erişilebilirlik

Milletvekilleri: 'Görev Tamamlanınca Çekiliriz'


Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi ve Uluslararası Cumhuriyetçi Enstitüsü tarafından dün düzenlenen toplantıda Türk-Amerikan ilişkilerinde gelinen nokta ele alındı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 5 Kasım’daki Washington ziyaretinden sonra Amerika’nın Türkiye’ye terörle mücadelede istihbarat sağlamasıyla, ilişkilerin düzelme seyrine girdiği yorumu yapılıyor. Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi ve Uluslararası Cumhuriyetçi Enstitüsü adlı düşünce kuruluşları tarafından düzenlenen toplantıya, Adalet ve Kalkınma Partisi İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Nur Serter, Milliyetçi Hareket Partisi İstanbul Milletvekili Mithat Melen ve Temsilciler Meclisi Üyesi, Connecticut Milletvekili Christopher Shays katıldı. Toplantıda Kentucy Milletvekili Ed Whitfield da kısa bir konuşma yaptı.

5 Kasım Bush – Erdoğan görüşmesini bir dönüm noktası olarak niteleyen Egemen Bağış, Türkiye’yle Amerika arasında olgun bir ilişki bulunduğunu söyledi. Bağış Türk - Amerikan ilişkilerinin verimli olduğunu ve ortak çıkarlara dayandığını belirtti.

Yeni bir kamuoyu yoklamasına değinen Bağış, 6 ay önce Türk halkının yüzde 85’inin Amerika’ya karşı bir tutum içinde olduğunu; ancak şu anda Amerika hakkında olumlu görüş bildirenlerin oranının yüzde 56 olduğunu kaydetti.

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Nur Serter ise Türkiye’deki Amerikan aleyhtarlığının nedenlerini anlattı.

Irak Savaşının bir dönüm noktası olduğunu söyleyen Serter, nedenlerden birinin de Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin tasarıların gündeme gelmesi olduğunu belirtti. Serter ayrıca Amerika’nın Türkiye’deki bazı laiklik karşıtı gruplara destek verdiğini ve bunun Amerikan aleyhtarlığına yol açtığını öne sürdü.

Serter’den sonra söz alan Egemen Bağış Türkiye’nin laik, demokratik, sosyal bir hukuk devleti olduğunu belirtti ve partisinin icraatlarını savundu.

Milliyetçi Hareket Partisi İstanbul Milletvekili Mithat Melen ise, Türkiye'yle Amerika arasında ekonomik ilişkilerin göz ardı edildiğini vurgulayarak özellikle ticaret hacminin arttırılması gerektiğini kaydetti.

Toplantıda söz alan Amerika Temsilciler Meclisi Üyesi Connecticut Milletvekili Christopher Shays, ‘Amerikalılar, Türkiye’nin sınır ötesinde teröristlerle mücadele etme hakkı yoktur diyemez’ şeklinde konuştu.

Shays, “Biz terörle mücadele etmek için sadece sınırımızı değil, Atlas Okyanusunu aştık. Onun için Türkiye sınır ötesinde terörle mücadele edemez deme hakkımız yok. Türkiye, Irak hükümeti ve dolayısıyla Amerika’nın soruna çözüm bulmasını istemekte de haklıdır” dedi. Shays, Irak’ta da milliyetçi eğilimler bulunduğunu, Türkiye’nin sınır ötesi harekatıyla daha büyük bir soruna yol açmamaya özen göstermesi, sadece hedefi doğrultusunda ilerlemesi gerektiğini söyledi.

Türk milletvekilleri farklı konulara dikkat çekti ancak Türkiye’nin sınır ötesi operasyonunun hedefe ulaşıldığı zaman tamamlanacağı konusunda görüş birliği ifade etti.

Toplantıya katılan Adalet ve Kalkınma Partisi İstanbul Milletvekili Egemen Bağış ve Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Nur Serter Barış Ornarlı'nın sorularını yanıtladı. Söyleşileri yukarıdaki Windows Media bağlantılarına tıklayarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG