Erişilebilirlik

26 Şubat Amerikan Basınından Özetleri


Boston Globe Türkiye’nin başlattığı sınır ötesi operasyonun Irak’ta daha büyük bir istikrarsızlığa yol açabileceğini savunuyor. Gazete, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Irak topraklarından bir an önce çekilmesi için Bush yönetiminin Ankara’ya baskı yapmasını istiyor:

“Türkiye’nin haklı güvenlik kaygısı, Bush yönetimi, Bağdat hükümeti ve Türkiye’nin Irak’ın egemenliğini ihlal etmesinin uzaması durumunda bundan zarar görecek olanlar tarafından giderilmelidir. Türkiye açısından ise PKK’yı önlemenin en doğru yolu, Kürtlerin kültürel haklarını tamamen tanımak ve Güneydoğu’da ekonomik kalkınmayı sağlamaktır. Türkiye, bölgede etnik ve dini ayrılıkları körükleyen bir güç değil, azınlık haklarına saygı gösterilen örnek bir ülke olmalıdır.”

Washington Times Türkiye’nin Washington büyükelçisi Nabi Şensoy’un sınır ötesi operasyonla ilgili açıklamalarına yer veriyor. Şensoy’un “Türkiye sadece PKK’yı hedef alıyor” ifadesini aktaran gazete, şu değerlendirmede bulunuyor:

“Bir NATO üyesi olan Türkiye’nin, Amerika’nın Ortadoğu stratejisinin merkezinde olan Irak’a girmesi Washington açısından çözülmesi zor bir diplomatik sorun yarattı. Bush yönetimi, bir terör örgütü olarak gördüğü PKK’ya karşı Türkiye’nin verdiği mücadeleyi uzun bir süredir destekliyor. Ancak operasyonun Irak’ta istikrarsızlığa yol açabileceği ve Türk askerleriyle peşmergeler arasında çatışma yaşanabileceği kaygısı giderek artıyor. Bu nedenle başta Savunma Bakanı Robert Gates olmak üzere üst düzey Amerikalı yetkililer, Türkiye’den operasyonu mümkün olduğunca kısa tutmasını istedi.”

Washington Post muhabiri Ellen Knickmeyer, türban yasağını kaldıran anayasa değişikliği sonrasında üniversitelerde yaşanan kargaşaya ilişkin izlenimlerini aktarıyor. CHP’nin değişikliği Anayasa Mahkemesine götüreceğini kaydeden muhabir, kampüslerde de, öğrencilerde de türbanın bağlanma biçimi konusunda kafa karışıklığı yaşandığını belirtiyor:

“AKP, Atatürk’ün laiklik ilkesine bağlı olduğunu söylüyor. Ancak Türkiye’nin giderek katı bir dindarlığa sürüklendiğini savunan muhalifler, gelişmelerden kaygı duyduklarını belirtiyor. Bazı uzmanlar, yaşanan çatışmanın dini değil demografik olduğunu öne sürüyor. Son dönemde, milyonlarca kişi daha dindar olan kırsal kesimlerden liberal anlayışın egemen olduğu şehirlere göç etti. Göç edenler, orta sınıf içinde yerlerini almaya başladıkça, kentli laik seçkinlere de meydan okumaya başladı.”

USA Today Küba devlet başkanı Fidel Castro’nun görevini kardeşi Raul Castro’ya bırakmasının ardından Küba-Amerika ilişkilerinin analizine yer veriyor. Gazete, Amerika’nın Küba’ya uyguladığı ekonomik ambargonun ve CIA’in Castro’yu devirmeye yönelik girişimlerinin de sadece sosyalist rejimi güçlendirmeye yaradığını savunuyor:

“Fidel Castro’nun devlet başkanlığını uzatmama kararının ardından Küba ile Amerika arasındaki soğuk savaşın sona ereceğini düşünenler, dışişleri bakan yardımcısı John Negropont’nin “kısa vadede iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişeceğini sanmıyorum” açıklamasıyla hayal kırıklığına uğradı. Amerika, yaklaşık 50 yıldır Küba’daki yönetim tarzı nedeniyle Castro’yu suçluyor. Şimdi Castro’nun görevden ayrılmasıyla, iki ülke arasındaki sorunlu ilişkilerde, yeni ancak aynı gerginlikte bir dönem başlıyor.”

XS
SM
MD
LG