Erişilebilirlik

AB Hristofyas'tan Umutlu


Tassos Papadopuos’un ilk turda elendiği Rum Kesimi’ndeki seçimlerden AKEL Genel Sekreteri Dimitris Hristofyas’ın zaferle çıkması, Kıbrıs sorunun çözümü konusundaki umutları canlandırdı. Papadopulos’un yıllardır sürdürdüğü “en iyi çözüm çözümsüzlük” politikasından yaka silker hale gelen Brüksel’den Hristofyas’a en üst düzeyde kutlama Komisyon Başkanı Jose Manuel Barroso tarafından yapıldı.

Hristofyas’ın seçimini adadaki sorunun çözümü açısından bir fırsat olarak değerlendiren Barroso, yazılı açıklamasında “Bu şansı kullanmanızı ve kapsamlı bir çözüm bulunması amacıyla Kıbrıs Türk toplumu lideriyle BM himayesindeki görüşmelere gecikmeksizin başlamanızı şiddetle teşvik ediyorum” dedi. Barroso, Komisyon Başkanı olarak Rum ve Türk tarafının çözüme yönelik ortak çabalarını güçlü bir şekilde destekleyeceğini ifade etti.

Barroso’nun açıklaması Papadopulos’un, özellikle 2004 referandumundan sonra Kıbrıs Türk toplumunun izolasyondan kurtarılması amacıyla Avrupa Birliği tarafından devreye sokulmaya çalışılan her girişimi engelleme amaçlı politikalarından bıkan Brüksel’in rahatladığını ve önceliğinin sorunun çözümüne yönelik adım atılması olduğunu ortaya koyuyor. Brüksel’de hiç kimse Hristofyas’ın süreç açısından yeni bir umut olduğunu gizlemiyor.

AB üst düzey yetkilileri Hristofyas’ın seçilmesinin Ankara-Brüksel ilişkilerine de olumlu yansıyacağı öngörüsünde bulunuyorlar. Hristofyas’ın Barroso’yla 5 Aralık’ta yaptığı görüşmede altını kalın bir şekilde çizdiği “çözüm için yoğun çaba harcama” taahhüdünü hayata geçirmesi halinde Türkiye-AB ilişkilerinin yeni bir ivme kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Kapsamlı çözüm doğrultusunda olası bir somut ilerleme kaydedilmesi, Kıbrıs nedeniyle halen 8 müzakere başlığı askıda olan Türkiye’nin yeni açılımlarda bulunmasını ve Ankara-Brüksel hattındaki en önemli gerginlik unsurunun ortadan kalkmasını sağlama potansiyeli taşıyor. Bölünmüşlüğün ortadan kalkması, Türkiye’nin müzakere sürecini rahatlatacak en önemli unsurlardan biri olarak görülüyor.

Hristofyas’ın seçilmesini kutlayan Avrupa Parlamentosu Birleşik Sol Grup Lideri Francis Wurtz da yaptığı açıklamada “Bu, adanın birleşmesini destekleyen herkes için büyük bir gün. Bir sayfa çevrildi. Umut yeniden doğdu” dedi. Wurtz, “ilke adamı” olarak tanımladığı Hristofyas’ın adil ve kalıcı bir çözüme yönelik süreci başlatacağına inancının tam olduğunu dile getirdi.

Papadopulos döneminin Kıbrıs sorunu açısından “kayıp yıllar” olarak değerlendirildiği Brüksel’de öncelikli beklentiyi adadaki iki liderin bir an önce bir araya gelmesi oluşturuyor. Hristofyas’ın mart ayının ilk haftalarında Brüksel’i ziyaret ederek çözüm süreciyle ilgili görüş alışverişinde bulunması öngörülüyor.
XS
SM
MD
LG