Erişilebilirlik

Küba'da Yeni Başkan: Raul Castro


Küba'da, Fidel Castro'nun yaklaşık 50 yıl süren liderliği sona erdi. Küba Komünist Partisi yöneticileri, Fidel Castro'nun kardeşi, Savunma Bakanı Raul Castro'yu ülkenin yeni Devlet Başkanı olarak seçti.

Küba Devlet Başkanı dahil olmak üzere 31 üyeli Devlet Konseyi'ne yeni üyelerin seçilmesiyle ilgili karar, 614 üyeli Küba Ulusal Meclisi tarafından onaylandı.

Ulusal Meclis'te konuşan Raul Castro, ülkeyi yönetirken ağabeyinin yolunu izleyeceğini söyledi. Fidel Castro'nun yerinin hiçbir zaman doldurulamayacağını söyleyen yeni Devlet Başkanı bununla birlikte kendisine verilen sorumluluğu kabul ettiğini belirtti.

1959 yılındaki Küba Komünist Devrimi'nin lideri, 81 yaşındaki Fidel Castro'nun Temmuz 2006'da bağırsak ameliyatı nedeniyle yetkilerini geçici olarak devrettiği 76 yaşındaki kardeşi Raul Castro, o zamandanberi geçici devlet başkanı olarak ülkeyi yönetiyordu.

Küba devlet yayın organları geçen hafta Fidel Castro'nun, geçirdiği ameliyattan sonra sağlığının tam olarak düzelmediği ve devlet başkanlığına aday olmayacağı yolundaki bir mektubunu yayınlamıştı.

Bugünkü Ulusal Meclis toplantısının başında Fidel Castro'nun adının okunması üyelerin alkışlarıyla karşılandı. Salonda Fidel Castro'nun yerinin boş olduğu görüldü. Castro, ameliyatından buyana halk önüne çıkmıyor sadece fotoğrafları ve televizyon görüntüleri yayınlanıyor.

Raul Castro, geçici olarak devlet başkanlığı görevini üstlenmesinden buyana Küba'da Komünist devletin ve ekonominin güçlendirilmesi, gelir dağılımında eşitsizliğin giderilmesi gibi konularda ulus çapında tartışma açılması çağrısında bulunuyor.

Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Havana'daki görev değişikliği konusunda bugün yaptığı açıklamada Küba hükümetini siyasi mahkumların serbest bırakılması dahil olmak üzere barışçı ve demokratik değişim süreci başlatmaya çağırdı. Rice, Küba halkının "50 yıldır süren diktatörlükten sonra demokratik seçimler yapma ve adanın geleceği konusunda bir diyalog başlatma hakkına sahip olduğunu" söyledi.

XS
SM
MD
LG