Erişilebilirlik

Genelkurmay'dan Yeni Açıklama


Türk ordusunun Irak'ın kuzeyinde PKK'ya karşı giriştiği operasyonun üçüncü gününde etkisiz hale getirilen terörist sayısının, bugün öldürülen 33 kişiyle birlikte 112'ye yükseldiği açıklandı. Açıklamaya göre, bugünkü çatışmalarda 8 asker şehit oldu. Harekatın başındanberi hayatını kaybeden askerlerin sayısı 15'e yükseldi. Açıklamada bir helikopterin, Kuzey Irak'ta, sınıra yakın bir noktada bilinmeyen bir nedenle düştüğü bildirildi.

Genelkurmay internet sitesinde yayınlanan açıklamaya göre, bugün (Pazar) bölgede dört ayrı yerde sıcak temas aralıklarla devam etti.

Açıklamada dün gece ve bugün PKK'nın önceden hazırlanmış ve ağır silahlarla desteklenen yuvalarının uçaklı, silahlı helikopterler ve topçu tarafından yoğun ateş altına alındığı belirtildi.

Genelkurmay açıklamasında bölgeden elde edilen istihbarata göre örgüt mensuplarının moral çöküntü içinde oldukları, "birbirlerini ajanlıkla suçladıkları, bir kısmının Türk Silahlı Kuvvetlerine karşı koymak istemediği; bazı gruplar arasında çıkan iç çatışmalarda ise ölen ve yaralananlar olduğu" anlaşılıyor. Örgüt mensuplarının güneye doğru kaçmaya çalıştığı belirtilen açıklamada, "Iraklı yerel gruplardan, bölgesel barış ve istikrarın en büyük düşmanı olan PKK terör örgütü mensuplarının bölgelerine girmelerine ve orada himaye görmelerine mani olmaları beklenmektedir" deniyor.

Açıklamada, çatışmaların üç ayrı bölgede sürdüğü ve harekatın, bölgedeki zor hava ve arazi koşullarına rağmen, planlanan hedeflere ulaşılıncaya kadar süreceği belirtiliyor.

Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt yönetimi, Türkiye'ye, operasyonda sivillerin hedef alınmaması çağrısında bulunuyor ve sivillerin zarar görmesi halinde bölgede geniş çaplı bir direnişin başlayacağını belirtiyor.

Perşembe günü başlayan operasyonda, Kuzey Irak'ta sivillerin zarar gördüğü yolunda herhangibir haber alınmadı. Ancak Irak Dışişleri Bakanı, Kürt lider Hoşyar Zebari, bölgedeki beş köprünün tahrip edildiğini söyledi.

PKK örgütü tarafından çeşitli kaynaklara verilen bilgide ise çatışmalarda 20 Türk askerinin öldürüldüğü ve bir helikopterin düşürüldüğü iddia ediliyor.

ABD Savunma Bakanı

Bu arada Amerika Savunma Bakanı Robert Gates, bugün (Pazar) Avusturalya ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Kuzey Irak'taki sınır ötesi operasyonunun kısa sürmesi ve iyi belirlenmiş hedeflere yönelmesi umudunda olduğunu söyledi. Gates, Türkiye'nin uzun süredir devam eden PKK sorunuyla, askeri olmayan girişimleri de içeren geniş kapsamlı bir yaklaşım izleyerek mücadele etmesi gerektiğini belirtti.

XS
SM
MD
LG