Erişilebilirlik

Ekonomik Krizden En Çok Yaşlılar Etkileniyor


Amerikan ekonomisindeki yavaşlama tüm dünya piyasalarını etkiliyor. Ülke içinde ise en fazla etkilenenlerin başında yaşlılar geliyor. Washington’da yaşayan bazı yaşlılar, değişen ekonomiye nasıl ayak uydurduklarını Amerika’nın Sesi’ne anlattı.

Bu yaşlılar Amerikan ekonomisinde yaşanan krizden büyük kaygı duyuyor. 77 yaşındaki Mary Ann Hutton, 1930’lu yılların ekonomik kriz dönemini gayet iyi hatırladığını söylüyor. 10 yıl süren bu ekonomik kriz sırasında işsizlik, yoksulluk ve borsadaki zayıflık, birçok kişinin yaşamını büyük ölçüde etkilemişti. Emekli bir öğretmen olan Hutton, bu ekonomik darboğazı da atlatacağını, ancak bunun için yaşam tarzında bazı değişiklikler yapmaya zorlandığını söylüyor. Hutton şöyle konuşuyor: “Ekonomik durumumu düzeltmek için tek odalı bir daireye taşındım. Kablolu televizyon aboneliğimi iptal ettirdim. Hala arabam var ancak çok sık kullanmıyorum. Araba sigortamı düşürdüm. Bu önlemler, tasarruf etmemi sağladı.”

Amerikan Emekliler Birliği tarafından yapılan bir araştırmaya göre 2030 yılında yaşlı Amerikalıların sayısı, bugünkünün iki katına çıkarak 71 buçuk milyonu bulacak. Bu da her 5 kişiden birinin 65 yaşın üstünde olacağı anlamına geliyor. Araştırmaya göre ekonominin yavaşladığı dönemlerde yaşlı nüfusu en çok zorlayan, artan sağlık harcamalarını ve uzun vadeli bakım masraflarını karşılayabilmek. Bunu yaparken de diğer masraflarla başa çıkabilmek. Florida’nın Tampa kentinde yaşayan emekli Frank Short borsadaki kayıplar nedeniyle emeklilik gelirinin de azaldığını söylüyor. Short ekonomik durgunluğun kapıya dayandığı ve emlak piyasasının yavaşladığı bu dönemde yatırımlarında bazı değişiklikler yapmayı planlıyor.

Short borsadaki parasının bir kısmını geri çekeceğini ve başka yatırımlara yöneleceğini söylüyor. Böylece kendine farklı gelir kaynakları yaratmayı amaçlayan Frank Short, bunun daha önce hiç denemediği bir yol olduğunu belirtiyor.

80 yaşındaki Caroline Boston ise Washington’da yaşayan emekli bir sekreter. Ayda bin 400 dolar geliri olan Boston’un aylık giderleri, bin 100 dolar civarında. Yaşadığı küçük dairenin masraflarını ve sağlık giderlerini de karşılayabildiğini söyleyen Boston, ancak bunlardan sonra geriye pek birşey kalmadığını söylüyor. “Emekli olmadan önce kendimi bir bakıma şımartacak, gelirime destek olacak küçük bir miktarda para biriktirmiştim,” diyen Boston, o paranın enflasyon nedeniyle eridiğini, önceden ayda iki kez sinemaya giderken şimdi yılda 6 kere bile gidemediğini anlatıyor. Birçok yaşlı Amerikalı gibi Caroline Boston’u da en çok kaygılandıran konu, uzun süren ekonomik yavaşlamanın çocuklarını ve gelecek nesilleri nasıl etkileyeceği. Boston ve arkadaşları, ekonomik teşvik paketinin, sıkıntı çekenleri biraz olsun rahatlatacağını, ülke ekonomisini de büyüme ve gelişme rayına tekrar oturtacağını umuyor.

XS
SM
MD
LG