Erişilebilirlik

20 Şubat Amerikan Basınından Özetler


Washington Post, Fidel Castro’nun devlet başkanlığı görevini kardeşi Raul Castro’ya bırakmasının ardından, kısa vadede bir rejim değişikliği beklenmemesi gerektiğini belirtiyor. Gazete, Raul Castro’nun da tek parti sistemini sürdürmesinin beklendiğini yazıyor:

"Küba’daki değişim, Amerika’nın Küba politikasına ilişkin tartışmaları da hızlandıracak. Ancak bu tartışmalar sürerken, Castro’nun istifasıyla Amerika’nın Küba’ya yönelik temel politikasında, yani Küba’nın insan haklarına saygılı demokratik bir ülke olması hedefinde bir değişiklik olmadığını göz önünde tutmak gerekir. Castro ve mirasçılarının niyeti ne olursa olsun, Amerika’nın Küba’ya yönelik stratejisi Kübalılara bu yönde bir değişim imkanı sağlamayı amaçlamalıdır."

New York Times, Pakistan’da yapılan genel seçimlerde Devlet Başkanı Pervez Müşerref’i destekleyen Müslüman Birliği Partisi’nin yenilmesini Amerika açısından sandıktan çıkabilecek en iyi sonuç olarak değerlendiriyor. Gazetenin yorumunda, Müşerref’in artık Pakistan’da tek seçenek olmaktan çıktığı vurgulanıyor:

"Şimdi asıl sorun Bush yönetiminin bu fırsatı değerlendirerek, Pakistan’da hem demokratik kurumların gelişmesini hem de El Kaide ve Taleban’a karşı halk desteği sağlamayı amaçlayan makul bir politika geliştirip-geliştiremeyeceğidir. Bush yönetimi, darbelere alışkın olan Pakistan ordusunu da yeni siyasi liderlerle birlikte çalışmaya ikna etmeli ve askeri yardımı demokrasiye saygı koşuluna bağlamalıdır. Son altı yılda yaşananlar ve Müşerref’in yenilgisi açıkça gösteriyor ki, halk desteği olmadan ne Pakistan’da istikrar sağlanabilir ne de Taleban ve El Kaide’yi yenme umudu olabilir."

Los Angeles Times, Pakistan’da liberallerin zaferiyle sonuçlanan seçimin ardından ülkenin daha büyük bir kargaşaya sürüklenebileceği uyarısında bulunuyor. Ancak gazete, muhalefetin zaferiyle sonuçlanan seçimlerin Amerika açısından stratejik bir fırsat olduğunu da vurguluyor:

"Amerika öncelikli olarak Pakistan’ın sadece iyi gün dostu olmadığını, tek bir kişiyi desteklemediğini, Pakistan halkının yanında olduğunu göstermelidir. 300 milyon dolarlık kalkınma yardımını artırarak, sivil yönetime geçtiği için Pakistan’ı ödüllendirmelidir. Amerika, 11 Eylül saldırılarından bu yana Müşerref’e milyarlarca dolar verdi ama daha çok nefret kazandı. Şimdi, her iki ülke açısından da beyaz bir sayfa açmanın zamanıdır."

Boston Globe, Kosova’nın bağımsızlık ilanını ve bu bağımsızlığın Amerika ile bazı Avrupa ülkeleri tarafından tanınmasını eleştiriyor. Gazete, tarafların bir uzlaşmaya varılmasını yeterince zorlamadan müzakere masasından kalktığı görüşünde:

"Amerikalı, Avrupalı ve Rus diplomatlar daha sabırlı ve ısrarcı olmalıydı. Arabulucular, Sırplarla Kosovalıları bir uzlaşmaya varıncaya kadar görüşmeye zorlamalıydı. Şimdi NATO’nun ve Avrupa Birliği’nin, hukukun üstünlüğünü sağlaması, etnik azınlıkları koruması, kadınlara yönelik şiddeti önlemesi ve mültecilerin evlerine dönmelerini sağlaması gerekiyor. Birleçmiş Milletler’in desteği olmadan ve taraflar böylesine bir anlaşmazlık içindeyken bütün bunların başarılması hiç kolay olmayacak."


XS
SM
MD
LG