Erişilebilirlik

AB Temsilcisi Solana Kosova'yı Ziyaret Etti


Avrupa Birliği Dış Politika Yetkilisi Javier Solana Avrupa Birliği misyonunun Kosova’nın her yerinde görev yapacağını açıkladı.

Javier Solana dün Priştine’de yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği’nin, istikrarı sağlamak için Kosova’ya iki bin kişilik polis ve adalet görevlisi göndereceğini bildirdi. Solana, Priştine’de Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu ve Başbakan Haşim Taci ile görüştü. Javier Solana bağımsızlığını ilan etmesinden sonra Kosova’yı ziyaret eden ilk yabancı yetkili oldu.

Bu arada, NATO barış gücü askerleri, Kosova’nın kuzeyinde bağımsızlık ilanını protesto eden Sırplara müdahele etti. NATO yetkilileri yaklaşık bin göstericinin Sırbistan sınırındaki iki karakolu ateşe verdiğini ve görevli BM polislerini çekilmeye zorladığını açıkladı. Yakındaki ikiye bölünmüş Mitrovisa kentinde yürüyüş yapan bini aşkın Sırp genci, bölgenin Sırbistan’ın parçası olarak kalmasını istedi. Durumun kontrol altına alındığı ve olay sırasında yaralanan olmadığı açıklandı.

Kosova’nın bağımsızlığı, Amerika ve aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok ülke tarafından tanındı. Sırbistan Kosova’nın bağımsızlığını tanıyan ülkelerdeki büyükelçilerini geri çağırdı. Amerika Dışişleri Bakanlığı Sırbistan’daki büyükelçisini misilleme olarak geri çağırmayacağını açıkladı. Rusya’nın Avrupa Birliği nezdindeki temsilcisi, Kosova’nın bağımsızlığının Moskova’nın Avrupa birliği ile ilişkilerini etkileyeceğini söyledi.

XS
SM
MD
LG