Erişilebilirlik

Almanya'da Yeni Yangınlar Kaygı Yarattı


Almanya’da Türklerin oturduğu binalarda çıkan yangınlar devam ediyor. Nedeni hala belli olmayan ve 9 Türk’ün yaşamına mal olan Ludwigshafen’daki yangının ardından, dün akşam Marburg ve Berlin’in Kreuzberg ilçesinden gelen yangın haberleri, Türkler arasında korkuların daha da artmasına neden oldu.

Almanya’nın Hessen eyaletindeki Marburg’daki olayda bir Türk aileye ait müstakil ev ateşe verilirken, polis evin duvarına Nazi sembolüyle “Nefret” yazıldığını ve yangından sonra “Yabancılar dışarı” diye bağıran iki şüphelinin koşarak kaçtığının tespit edildiğini bildirdi. Ev sakinlerinin kundaklamayı hemen farkederek itfaiyeye zamanında haber vermeleri sonucunda, yangın can kaybına neden olmadan söndürüldü. Berlin’in Türk mahallesi Kreuzberg’deyse çoğunlukla Türklerin kullandığı bir otoparkta beş araba yakıldı. Polis bu olayla ilgili olarak şu ana kadar herhangi bir ipucu bulunmadığını açıkladı.

Son haftalarda ard arda gelen kundaklamalar, yangınlar, bunlardan bazılarının arkasında Türk düşmanlığı olması, basında hemen her gün bunlara ilişkin haberler çıkması, Almanya’da yaşayan Türklerin korkularının artmasına ve travmatik sonuçlara neden oluyor. Psikolog Cemalettin Şenol kundaklama eylemlerinin Türklerin güvenlik kaygılarını pekiştirerek, uyum süreçlerine olumsuz etki yapacağını görüşünde.

Bu baskının kasabalarda, küçük yerleşim birimlerinde yaşayan Türkler üzerinde daha çok hissedildiği gözlemleniyor. Kundaklama ve saldırı olasılığına karşı özellikle eski ve ahşap binalarda yaşayan Almanyalı Türkler evlerinde önlemler almaya başladı. Nitekim 35 yıldır Almanya’da yaşayan Ömer Özkan ev içindeki önlemlere paralel, ev sahibinin tavsiyesi üzerine kapıdaki Türk isimlerine, Alman isimleri de eklediğini anlatıyor.

Bu arada 9 Türk’ün yaşamını yitirdiği yangınla ilgili nihai raporun açıklanmasının daha iki hafta sürebileceği, aralarında dört Türk uzmanın da bulunduğu 50 kişiden oluşan komisyonun soruşturmayı sürdürdüğü haber veriliyor.

XS
SM
MD
LG