Erişilebilirlik

'Üçlü Zirve'nin İptali Hala Tartışılıyor


Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy’nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la geçen Aralık ayında Lizbon’da yaptığı görüşmede gündeme getirdiği, Almanya Başbakanı Angela Merkel’le üçlü zirvenin, Erdoğan’ın Almanya ziyareti sonrasında iptal edilmesinin yankıları sürüyor.

Sözkonusu zirve Mayıs ayında Almanya’da gerçekleşecekti. Başbakan Erdoğan’ın 8 Şubat’da Berlin’de Alman meslektaşı ile gerçekleşen buluşmasında bu konuyu gündeme getirdiği ve zirveye katılmayacağını açıkladığı, Erdoğan’ın Türkiye’ye döndükten sonra yaptığı bir konuşmada netleşmişti. Erdoğan, Merkel’i Türkiye’nin AB üyeliği konusunda samimi olmamakla suçlamış ve zirvenin Türkiye’nin önüne yeni engeller çıkarmayı hedeflediğini savunmuştu.

Başbakan Erdoğan’ın Almanya’nın göçmenlere yönelik politikalarını eleştiren sözleri ve zirveyi iptal kararı, Alman kamuoyunda ve siyaset sahnesinde hararetli tartışmalara neden olmaya devam ediyor. Medya özellikle Başbakan Erdoğan’ın Almanya’nın uyum politikasını eleştiren sözlerini günlerdir yorumlarken, federal hükümetteki büyük koalisyonda önümüzdeki günlerde Türkiye’nin AB üyeliği bağlantılı yeni bir tartışmanın başlaması bekleniyor. Birlik Partileri’nden CSU’lu Devlet Bakanı Marcus Söder, Erdoğan’ın son tavırlarından sonra, AB üyelik müzakerelerinin dondurulması ve Türkiye’ye karşı açık tavır alınması amacıyla koalisyon komisyonunun Mart ayı başında özel olarak bir araya geleceğini duyurdu. Koalisyonun Sosyal Demokrat kesimine yakın çevreler ise, zirvenin yapılamamasını ‘talihsizlik’ olarak nitelendiriyorlar. Eski Başbakan SPD’li Gerhard Schröder döneminde ivme kazanan ikili ilişkilerin ve Türkiye’nin AB sürecinin son günlerdeki gerilimle zarar görebileceğini savunanlardan biri de Avrupa Türkleri Birliği başkanı Yaşar Bilgin.

Merkezi Almanya’da bulunan Türkiye Araştırmalar Vakfı yöneticisi Faruk Şen ise, Erdoğan’ın son Almanya ziyareti sonrasında yaşanan gerilimin, özellikle burada yaşıyan Türkleri olumsuz etkileyeceğinden endişeli.

Bu arada, Alman Dışişleri Bakanlığı, Başbakan Angela Merkel’in dün düzenlediği yeni yıl resepsiyonuna Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Mehmet Ali İrtemçelik’in katılmadığını ve temsilci de göndermediğini doğruladı.

Cem Dalaman'ın Berlin'den geçtiği sesli haberi yukarıdaki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.
XS
SM
MD
LG