Erişilebilirlik

Güvenlik Konseyi Kosova'yı Görüşüyor


BM Güvenlik Konseyi Kosova’nın bağımsızlık ilanını görüşmek üzere acil gündemle toplandı.

Sırbistan’ı destekleyen Rusya, bağımsızlık ilanını geçersiz kılmak için Konsey’den karar çıkartmaya çalışıyor.

İngiltere, Fransa, Hırvatistan, Belçika, İtalya, Almanya ve Amerika’nın Birleşmiş Milletler’deki büyükelçileri yayınladıkları ortak bildiride, BM’in öngördüğü Kosova’ya denetimli bağımsızlık tanınmasının Balkanlarda istikrar ve güvenlik için tek akılcı çözüm olduğunu belirtti.

Güvenlik Konseyi oturumundan sonra açıklama yapan Genel Sekreter Ban Ki-Moon, taraflara Balkanlarda istikrarsızlık yaratacak açıklamalardan kaçınmaları çağrısında bulundu. Güvenlik Konseyi konuyu bugün de görüşecek. Bugün ayrıca konu Avrupa Birliği’nin merkezi Brüksel’de de ele alınacak.

Amerika’nın yanı sıra birçok Avrupa ülkesinin Kosova’nın bağımsızlığını tanıması bekleniyor.

Başbakan Haşim Taci’nin çağrısı üzerine dün olağanüstü toplanan Kosova Parlamentosu bağımsızlık kararını aldı. Taci, bağımsızlık gününün savaş acısı çekmiş ülkesi için tarihi bir an olduğunu söyledi.

Tanzanya’yı ziyaret eden Başkan Bush, Amerika ve müttefiklerinin bölgede şiddet olaylarının çıkmaması için gereken önlemleri alacağını söyledi. Bush, Kosova Hükümetinin Sırp azınlığın haklarına saygı göstereceği yolundaki açıklamasından memnun olduğunu belirtti. Sırbistan Kosova’nın bağımsızlığına şiddetle karşı çıkıyor.

XS
SM
MD
LG