Erişilebilirlik

Biyonik Protez El Yaygınlaşıyor


İngiliz Touch Bionics firması dünyanın ilk biyonik protez elini piyasaya sürdü. Ürünü ilk kez 2006’nın Eylül ayında İngiltere’de tanıtan firma, geçen yıl Temmuz’unda da Amerika’da satmaya başladı. Tamamen elektronik olan bu yeni biyonik eli kullananlar, eski yapay protezlere göre çok daha rahat ve gelişmiş olduğunu belirtiyor.

Sol kolunun alt kısmı doğuştan olmayan Lindsay Block çocukluğundan beri yapay el kullandığını söylüyor. Donald McKillips’in eliyse, geçirdiği kazadan sonra kesilmiş. Amerikan ordusundan emekli çavuş Juan Arredondo ise Irak’ta yol kenarına yerleştirilen bir bombanın patlaması yüzünden elini kaybetmiş. Arredondo olayı şöyle anlatıyor: “28 Şubat 2005 sabahı, sol tarafımda yol kenarına yerleştirilen bir bomba patladı. Araç kullanıyordum, elim koptu. Kopan el, hala aracın direksiyonunu tutuyordu.”

Şimdi bu kişiler İngiliz Touch Bionics şirketinin geliştirdiği yapay elleri büyük bir ustalıkla kullanıyor. Şirketin Başkanı Stuart Mead “Başka dallarda kullanılan teknolojileri bir araya getirdik ve dünyanın ilk gerçek biyonik elini ürettik” diyor. Her biyonik el, mükemmel uyum sağlamak için ayrı ayrı üretiliyor. İleri teknoloji ürünü elektronik cihazlar içeren biyonik ellerde 5 ayrı motor çalışıyor ve böylelikle her parmak birbirinden bağımsız hareket ediyor. Touch Bionics firmasından Stuart Hill anlatıyor: “El şöyle çalışıyor, kişi bir eylem düşünüyor ve beyin merkezi sinir sisteminden kaslara bir sinyal gönderiyor. Bu sinyali okuyoruz. Bu şekilde el açılıp kapanıyor. Biyonik eli akıllı yapan özellik, elin farklı şekillere uyum sağlayabilmesi.”

Juan Arredondo biyonik elle günlük işlerini rahatça yapabildiğini söylüyor. Touch Bionics’ten David Glow, eski yapay ellerin kapasitelerinin sınırlı olduğunu söylüyor. Glow şöyle konuşuyor: “Başka yapay ellerle nesneleri sıkıca kavrayamazsınız. Bu ellerin yapamadığı bir başka iş de anahtar çevirmek. Kıskaç tutuşu dediğimiz, baş parmak ve diğer parmakların bir araya gelip küçük nesneleri tutması, bundan önce kullanılan ellerin gerçekleştiremediği bir iş.”

Bu biyonik el birçok imkan sunuyor. Daha önce değişik şekillerdeki nesneleri tutan bir elim olmamıştı. Bu, doğal bir elin yapabileceği herşeyi yapıyor. Farklı cilt renklerinde üretilen biyonik elin fiyatı, 60 ila 150 bin dolar arasında değişiyor.

XS
SM
MD
LG