Erişilebilirlik

Almanya'da Vergi Kaçakçılığı Skandalı


Almanya tarihinin en büyük vergi kaçakcılığı skandalı ile karşı karşıya. Alman hükümeti toplam 3,5 milyar Euro civarında vergi kaçırdıkları zannıyla yüzlerce zengin Alman hakkında soruşturma açıldığını doğruladı, bu arada olaya adı karışan Alman Posta İdaresi İcra Kurulu Başkanı Klaus Zumwinkel istifa etti.

Dünyanın en büyük posta ve lojistik şirketlerinden Deutsche Post'un yöneticisi Klaus Zumwinkel hakkında açılan vergi kaçakçılığı soruşturması, bir çığ gibi büyüyerek Almanya tarihihin en büyük vergi operasyonuna yol açtı. Federal Maliye Bakanlığı'ndan verilen bilgiye göre, çoğu üst derece yönetici toplam 900 kişinin Lichtenstein bankalarındaki paraları ile ilgili araştırma yapılıyor.

Vergi kaçakcılığı skandalı, Alman iş dünyasının en tanınmış ve başarılı isimlerinden biri olarak bilinen 64 yaşındaki Klaus Zumwinkel’in Liechtenstein'daki bir vakıf kanalıyla 1,5 milyon Euro’dan fazla vergi kaçırmakla suçlanmasıyla gündeme geldi. İlk olarak suçlamaları red eden Zumwinkel, hakkında soruşturma açılması ve evinin aranması üzerine geçen Cuma akşamı görevinden istifa etti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Zumwinkel'in istifasını olumlu karşıladığı ve şirkette yüzde 31 hissesi bulunan devlete ait KfW Banking Group'un da kararı desteklediği belirtiliyor. Zumwinkel'in istifa etmesinin ardından, aynı yolla vergi kaçırdığı öne sürülenlerin bulunduğu bir listenin varlığı ortaya çıktı.

Listede işadamlarının yanısıra, politikacılar, ünlü sporcu ve sanatçıların bulunduğu sanılıyor. Listenin nasıl ortaya çıktığı ise netleşti, buna göre 10 milyon Euro’nun altında kalan hesaplarda kaynak sormayan ve bu yüzden ‚vergi cenneti’ olarak tanımlanan Liechtenstein’da bir bankada çalışan bir memur, işten çıkarılması üzerine Alman müşterilerle ilgili bilgileri de beraberinde götürdü ve isim listesini Alman Gizli Servisi BND’ye beş milyon Euro karşılığında sattı.

Olayın ortaya çıkması sonrasında siyasetçiler, ülkedeki vergilendirme sisteminin gözden geçirilmesini talep ederken, Başbakan Merkel, kamuoyunda Almanya’daki elitlere karşı güvensizliğin artacağını ve bunun ülkenin imajını zedeleyeceğini söyledi. Federal Parlamento Sol Parti milletvekili Hakkı Keskin’de Vergi kaçakcılığından suçlananlara baskınların bu hafta süreceği belirtilirken, Maliye Bakanlığı sözcüsü, söz konusu kişilerin haklarında soruşturma açılmadan kendi kendilerini ihbar etmelerinde yarar olduğunu söyledi. Alman vergi ceza kanunu, pişmanlık duyanlara böyle bir hak tanıyor.

XS
SM
MD
LG