Erişilebilirlik

ABD'de Telefonları Dinleme Tartışması


Başkan Bush, Amerikan vatandaşlarının uluslararası telefon görüşmelerinin mahkeme kararı olmadan dinlenmesine olanak tanıyan yasa tasarısını kabul etmedikleri için Temsilciler Meclisi üyelerini eleştirdi.

Bush yönetimi geçici olarak hazırlanan bu yasanın kalıcı bir niteliğe kavuşturulmasını ve devlete bu konuda destek veren telefon şirketlerine yasal dokunulmazlık getirilmesini istiyor.

Amerikan Senatosu yasayı Başkan Bush'un istediği şekliyle kabul etti; ancak tasarı Temsilciler Meclisi'nde takıldı.

Temsilciler Meclisi, telefon şirketlerine dokunulmazlık sağlanmasına karşı çıkıyor. Kongre'de çoğunluğu oluşturuan Demokrat Partililer, anlaşmazlığın giderilmesi için bu gece yürülükten kalkacak olan yasanın kısa bir süreliğine uzatılmasını önerdi, ancak Bush Yönetimi bunu da kabul etmeyerek veto tehdidinde bulundu.

Beyaz Saray, Amerika'da yaşayan insanların yurt dışındaki terör zanlılarıyla telefon görüşmelerinin dinlenmesinin güvenlik açısından önemli olduğunu ve mahkeme kararı zorunluluğunun gecikmelere yolaçtığını savunuyor.

Kongre daha önce Bush Yönetimine geçici olarak yetki vermişti. Söz konusu telefon görüşmelerinin mahkeme kararı olmadan dinlenmesine olanak tanıyan yasa, bu geceyarısı yürürlükten kalkıyor.

XS
SM
MD
LG