Erişilebilirlik

Kosova Bağımsızlık İlanına Hazırlanıyor


Kosova'nın yarın (Pazar) Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etmesi bekleniyor.

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da yaklaşık bin kişinin katıldığı protesto gösterisi düzenlendi. Kosova'nın bağımsızlığına karşı çıkan Sırp göstericiler slogan attı ve Kosova'nın bırakılmaması gerektiğini savundu.

Kosova'daysa Başbakan Haşim Taci, 'Kosova'nın bağımsızlığının eşiğindeyiz' diye konuştu. Bazı Kosovalı Arnavutlar, arabalarına ve dükkanlarına Arnavutluk ve Amerikan bayrakları astı.

Rusya'nın desteğine rağmen Sırbistan, Kosova'nın bağımsızlığını önleyemeyecek. Amerika ve çoğu Avrupa Birliği üyesinin Kosova'yı hemen tanıması bekleniyor. Avrupa Birliği üyeleri arasında sadece Yunanistan, Kıbrıs Rum Kesimi, Romanya, Slovakya ve İspanya Kosova'nın bağımsızlığına karşı çıkıyor.

Bakoyanni - Rice Görüşmesi

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’la Washington’da yaptığı görüşmede Kosova’nın bağımsızlık ilanından ülkesinin kaygı duyduğunu belirtti.

Yunan bakan görüşmeden önce de, gazetecilere, Kosova örneğinin başka ülkelerde tekrarlanmaması gerektiğini söyledi. Yunanistan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin uluslararası alanda tanınmasından kaygı duyuyor.

Amerika Dışişleri Bakan Yardımcısı Nicholas Burns, Yunanistan’ın Kıbrıs konusundaki hassasiyetinin bilindiğini söyledi. Bakanlık Sözcüsü Sean McCormack de, Kosova’daki durumun örnek teşkil etmeyeceğini kaydetti.

AB Polis Gücü Onaylandı

Bu arada, Avrupa Birlği Kosova'ya 1800 kişilik polis birliğinin gönderilmesini onayladı. Polis ve yargı birimlerinden oluşan polis gücü asayişi sağlamak ve insan hakları ihlallerini engellemekle sorumlu olacak.

Sırplar Avrupa Birliği'nin bu kararına sert tepki gösterdi. Kosova'dan Sorumlu Devlet Bakanı Slobodan Samardzic, AB'nin kararını 'utanç verici' olarak niteledi ve Kosova'nın bağımsızlığını dolaylı olarak tanıma anlamına geldiğini söyledi.

Kosova 1999 yılından bu yana Birleşmiş Milletler tarafından yönetiliyor. Sırpların Kosovalı Arnavutları hedef alan etnik temizlik kampanyası, NATO hava saldırılarıyla engellenmişti. NATO hava saldırıları sonucu Sırpların Kosova'dan çekilmesinden sonra BM idaresi oluşturulmuştu.

Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmek için Cumhurbaşkanı Haşim Taci'nin Kosova Parlamentosu'nu bugün (Pazar) olağanüstü toplantıya çağırması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG