Erişilebilirlik

Clinton'ın Umudu Teksas'a Kaldı


Salı günü yapılan bütün önseçimleri kazanan Demokrat Parti başkan aday adayı Illinois Senatörü Barack Obama, kampanyasını sürdürüyor. Son sekiz önseçimi kazanan Obama’nın, önümüzdeki Salı günü Hawaii ve Wisconsin eyaletlerinde yapılacak önseçimlerde de birinci gelmesi bekleniyor.

Demokrat Parti tarafında son önseçimleri kaybeden New York Senatörü Hillary Clinton ise umudunu Texas ve Ohio önseçimlerine bağlamış durumda. Yenilgilerle birlikte, Clinton’ın kampanyasında çalışan iki üst düzey yetkili görevden ayrıldı.

Önceki gün, Virginia ve Maryland eyaletleriyle başkent Washington’da yapılan önseçimi kazanan Cumhuriyetçi Parti başkan aday adayı, Arizona Senatörü John McCain ise adaylığını pekiştirmiş durumda. McCain’in, partisinin adaylığını kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Son Durum:

Cumhuriyetçi Parti tarafında bugüne kadar 35 eyalette önseçim yapıldı. Cumhuriyetçi Parti başkan adayları arasında Arizona Senatörü John McCain açık ara birinci durumda ve partisinin adaylığını kazanması bekleniyor. Eski Massachusetts Valisi Mitt Romney’nin adaylığına son vermesinden sonra eski Arkansas Valisi Mike Huckabee ikinci durumda. Adaylığını sürdüren Texas Milletvekili Ron Paul üçüncü, ancak şu ana kadar herhangi bir önseçimde başarıya ulaşabilmiş değil.

Adayların şu ana kadar kazandığı önseçimler şöyle:

Arizona Senatörü John McCain: Arizona, California, Connecticut, Delaware, Florida, Güney Carolina, Illinois, Maryland, Missouri, New Hampshire, New Jersey, New York, Oklahoma, Virginia, Washington eyaleti, başkent Washington.

Eski Arkansas Valisi Mike Huckabee: Alabama, Arkansas, Batı Virginia, Georgia, Iowa, Kansas, Louisiana, Tennessee.

Demokrat Parti tarafında bugüne kadar 35 eyalette önseçim yapıldı. Demokrat Partili başkan adayları arasında New York Senatörü Hillary Clinton ve Illinois Senatörü Barack Obama başa baş gidiyor. Alaska Senatörü Mike Gravel, adaylığını sürdürüyor, ancak herhangi bir önseçimi kazanabilmiş değil.

Adayların şu ana kadar kazandığı önseçimler şöyle:

New York Senatörü Hillary Clinton: Arizona, Arkansas, California, Florida, Massachusetts, Michigan, New Hampshire, New Jersey, New Mexico, New York, Nevada, Oklahoma, Tennessee.

Illinois Senatörü Barack Obama: Alabama, Alaska, Colorado, Connecticut, Delaware, Georgia, Güney Carolina, Idaho, Illinois, Iowa, Kansas, Kuzey Dakota, Louisiana, Maine, Maryland, Minnesota, Missouri, Nebraska, Utah, Virginia, Washington eyaleti, başkent Washington.

Clinton'un zafere ulaştığı Florida ve Michigan eyaletlerinde yapılan önseçimler sayılmayacak. Bu eyaletler Demokrat Parti’nin önseçim kurallarına uymadığı gerekçesiyle, Ağustos ayında yapılacak Kurultayda Michigan ve Florida eyaletlerinden delege kabul edilmeyecek.

XS
SM
MD
LG