Erişilebilirlik

Erdoğan'ın Almanya Ziyaretinin Yankıları


Almanya Başbakanı Angela Merkel’in davetlisi olarak Almanya’ya giden, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan temaslarını sona erdirdi ve Ankara’ya döndü.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 9 Türk’ün hayatını kaybettiği Ludwigshafen’de başlayan ve dün Köln’de sona eren dört günlük Almanya ziyaretinde, her fırsatta bu ülkede yaşayan Türklerin uyum göstermesi ve Almanca öğrenmesi konusunda çağrı yaptı.

Son olarak dün Köln kentinde düzenlenen bir kapalı salon mitinginde yaklaşık 15 bin kişiye hitap eden Başbakan, uyumun insanları olduğu gibi kabul etmekten geçtiğini, bunun karşılıklı olduğunu ve farklılıklarını da bir toplumun zenginliği olarak algılanması gerektiğini belirtti.

Erdoğan bir gün önce ise Münih’te düzenlenen Uluslararası Güvenlik Konferansı’nın açılışını yaptı. 1960'lardan bu yana düzenlenen, transatlantik ve küresel güvenlik konularının ele alındığı ve geçen sene Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in NATO’yu eleştirmesiyle büyük yankı bulan Münih Güvenlik Konferansı’nın bu seneki onur konuğu olan Erdoğan, konuşmasında Türkiye’nin bulunduğu bölgedeki özel konumunu dile getirdi. Başbakan terörle mücadeleye ilişkin uluslararası iş birliğinin önemini de vurguladı.

Konferansta; birçok ülkeden 400'e yakın politikacı, asker-sivil üst düzey bürokratlar ağırlıklı olarak NATO’nun Afganistan’daki stratejisini ele aldılar. Bu konferans kapsamında çok sayıda ikili görüşme de gerçekleştiren Başbakan Erdoğan, dün gece saatlerinde Ankara’ya geri döndü.

Öte yandan, Alman basını günlerdir Erdoğan’ın ziyaretini ana konu olarak işliyor. Alman gazetelerinin haftasonu nüshalarının neredeyse tamamında Başbakan Erdoğan'ın Merkel’le buluşmasına ve daha önce Ludwigshafen kentindeki konuşmasına yer verildi. Alman medyası, Başbakan Erdoğan'ın ‘Ludwigshafen yangını yeni bir başlangıca neden olsun’ sözlerini ön plana çıkarırken, yorumlarda Erdoğan’ın Almanya’daki Türkleri uyum göstermeye çağırması çok olumlu olarak nitelendi.

Ülkenin en ciddi gazetelerinden Süddeutsche Zeitung Erdoğan’ı ‘Türkiye’deki değişimin sembolü’ olarak nitelerken, Frankfurter ise Erdoğan’ın vatandaşlara yangınla bağlantılı itidalli davranma çağrısını ön plana çıkardı ve bu ziyaretle iki ülke ilişkilerinin daha da sağlamlaştığını iddia etti. Kamuoyundaki bu genel kanıya destek verenlerden biri de Yeşiller Partisi Avrupa Parlamantosu milletvekili Cem Özdemir.

Bu arada Erdoğan’ın Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Angela Merkel’in katılımıyla gerçekleşmesi planlanan üçlü zirveye katılmak üzere Mayıs ayında tekrardan Almanya’ya gelmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG