Erişilebilirlik

Türban Düzenlemesi Kabul Edildi


Üniversitelerde başörtüsünü serbest bırakan Anayasa değişikliği teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda 103'e karşı 411 oyla kabul edildi.

Türban düzenlemesi Meclis'te oylanırken 76 sivil toplum örgütünün katılımıyla Ankara'da Sıhhiye Meydanı'nda ''Bağımsızlık ve Laiklik Mitingi'' düzenlendi. Gösteriye binlerce kişi katıldı.

Genel Kurul'da kabul edilen Anayasa değişikliği teklifi Cumhurbaşkanı'nın onayına sunulacak. 367'den fazla milletvekilinin desteğini bulduğu için teklifin halk oyuna sunulması zorunlu değil. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün teklifi onaylaması bekleniyor.

Teklife karşı çıkan Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) değişikliğin, Anayasa’nın laiklik ilkesini düzenleyen 2. maddesine aykırı olduğunu savunuyor. CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa değişikliği Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra süratle Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını söyledi.


10. ve 42. Madde Değişiyor

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) uzlaşmasıyla sunulan teklifte Anayasa'nın iki maddesi değiştiriliyor. Değişiklik teklifinin kabul edilmesiyle Anayasa'nın 10. maddesi şu şekilde düzenleniyor: "Devlet organları ve idari makamları, bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır."

Anayasa'nın 42. maddesine ise şu fıkra ekleniyor: "Kanunda açıkça yazılı olmayan herhangi bir sebeple kimse yükseköğrenim hakkını kullanmaktan mahrum edilemez. Bu hakkın kullanımının sınırları kanunla belirlenir."

Maddelerin ayrı ayrı oylanmasından sonra teklifin tümü gizli olarak oylandı ve oylamaya 518 milletvekili katıldı. Teklif, 103'e karşı 411 oyla kabul edilirken, 1 milletvekili çekimser kaldı, 2 oy boş çıktı, 1 oy da geçersiz sayıldı.

Anayasa değişikliği teklifi, Çarşamba günü yapılan birinci tur oylamada da kabul edilmişti.

Bu arada, AKP ve MHP üniversitelerde türbanı serbest bırakmak için YÖK Yasasının ek 17. maddesinde de değişiklik yapılmasını öngörüyor. Başörtüsünün tarifini yapan ve hiç kimsenin başının örtülü olduğu için yükseköğrenim hakkından yoksun bırakılamayacağını belirten değişiklik teklifinin bir süre erteleneceği bildiriliyor.

XS
SM
MD
LG