Erişilebilirlik

Erdoğan Ludwigshafen'e Gitti


Almanya’nın Ludwigshafen kentinde 9 Türk’ün hayatını kaybettiği yangınla ilgili soruşturma sürerken, Başbakan Recep Tayyip Almanya ziyaretinin programını değiştirerek bugün önce Ludwıgsahafen’e gitti.

Ludwigshafen yangınının nedenini konusundaki gergin bekleyiş devam ediyor. Olayın araştıran 50 kişilik komisyonun sözcüsü ve savcının açıklamalarına göre, evi kundaklayan birini gördüklerini söyleyen iki Türk çocuğun ifadeleri doğrultusunda, söz konusu şüphelinin robot resmi çizildi. Ancak Ludwigshafen Başsavcısı, çocukların psikolojik durumunu gözeterek sorguya bir gün ara verdi. Savcı, bina girişindeki duvarda ırkçı yazılar bulunduğunu da doğruladı. Buna göre binanın girişinde iki kez Almanca nefret (Hass) kelimesi yazılı. Ss harfleri Nazi döneminin milis güçlerinin ‘SS’ işareti şeklinde yazılı.

Bugün öğleden sonra kente gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, önce yetkililerden yangın hakkında bilgi aldı ve yakınlarını yitiren aile bireyleriyle görüştü. Yangının olduğu Rheinland-Pfalz eyaleti Başbakanı ve Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Kurt Beck’in eşlik ettiği Erdoğan, daha sonra yangının olduğu evin önünde bir konuşma yaptı. Şu an ihtiyatlı hareket etmek gerektiğini dile getiren Erdoğan, kin ve nefret üzerinden hareket etmenin iki ülke arasındaki dostluğu zedeleyeceğini ifade etti.

Başbakan Erdoğan, yarın Berlin’e geçerek Başbakan Merkel’le buluşacak. Erdoğan ile Merkel arasındaki zirvede ana konu, Almanya'daki Türk vatandaşlarının uyum sorunları. Başbakan Erdoğan’ın, Ludwigshafen’daki yangından bağımsız, buradaki yabancı düşmanlığı konusunu ve Türkler’in bu bağlamdaki huzursuzluklarını da dile getirmesi bekleniyor. Bu merkezi konuya rağmen, görüşmelerde Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin göreve gelmesinden sonra daha fazla tartışma konusu haline gelen Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri ve üyelik müzakerelerinin da gündemi oluşturması bekleniyor. Diplomatik çevrelerden sızan haberlere göre, Erdoğan, önümüzdeki haftalarda Sarkozy ve Merkel’in de katılımıyla gerçekleşmesi beklenen üçlü zirve öncesi, Alman Başbakanı’nın tavrını öğrenmek istiyor. Erdoğan’ın üçlü zirvede Türkiye’nin AB üyeliği hedefinin tartışmaya açılmayacağı yönünde, Merkel’den net bir açıklama beklediği haber veriliyor.

Cumartesi günü de Uluslararası Güvenlik Konferansı’nın açılışını yapmak üzere Münih’e geçecek olan Erdoğan, 10 Ocak Pazar günü de Köln kentinde Almanya’daki Türk vatandaşlarına hitaben bir konuşma yapacak. Erdoğan aynı akşam Türkiye'ye geri dönecek.

XS
SM
MD
LG