Erişilebilirlik

Süper Salı


Amerika’da partilerin başkan adayını belirlemek için dün 50 eyaletten 24’ünde ön seçim yapıldı.

“Süper Salı” olarak bilinen önseçimlerde Demokrat Parti'de New York Senatörü Hillary Clinton ve Illinois Senatörü Barack Obama; Cumhuriyetçi Parti'de ise, Arizona Senatörü John McCain önemli başarılar elde etti. Cumhuriyetçi Parti'de Senatör McCain rakipleriyle arasını biraz daha açtı. Demokrat Partide ise, Senatör Clinton ve Sentör Obama arasındaki çekişme devam ediyor.

Cumhuriyetçi Parti

Süper Salı önseçimleri sonucunda Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayının kesinleşmesi bekleniyordu. Ancak, eski Arkansas Valisi Mike Huckabee'nin özellikle güney eyaletlerinde zafere ulaşması, Parti'nin adyının belirlenmesini biraz geciktirecek. 'Huckabee sürprizi'ne rağmen, Senatör McCain, California ve New York dahil, büyük eyaletlerdeki önseçimleri kazanarak adaylığını önemli ölçüde pekiştirdi.

Seçim sonuçlarına göre Cumhuriyetçi Partili adayların kazandığı eyaletler şöyle:

Arizona Senatörü John McCain: Arizona, California, Connecticut, Delaware, Illinois, Missouri, New Jersey, New York, Oklahoma.

Eski Massachusetts Valisi Mitt Romney: Alaska, Colorado, Massachusetts, Minnesota, Montana, Kuzey Dakota, Utah.

Eski Arkansas Valisi Mike Huckabee: Alabama, Arkansas, Georgia, Tennessee, Batı Virginia.

Demokrat Parti

Demokrat Parti tarafında, Süper Salı önseçimlerinden önce ulusal anketlere göre New York Senatörü Hillary Clinton ve Illinois Senatörü Barack Obama başa baş gidiyordu. Seçim sonuçları anketleri doğruladı ve Demokrat Parti başkan aday adayları 24 eyaleti büyük ölçüde paylaştı. Her iki aday önemli kazanımlar elde ederken, Clinton, California ve New York eyaletlerindeki önseçimlerde birinci geldi. Clinton'un, Senatör Ted Kennedy'nin Barak Obama'ya destek vermesine rağmen Massachusetts eyaletini kazanması dikkat çekici.

Seçim sonuçlarına göre Demokrat Partili adayların kazandığı eyaletler şöyle:

New York Senatörü Hillary Clinton: Arizona, Arkansas, California, Massachusetts, New Jersey, New York, Oklahoma, Tennessee.

Illinois Senatörü Barack Obama: Alabama, Alaska, Colorado, Connecticut, Delaware, Georgia, Idaho, Illinois, Kansas, Minnesota, Missouri, Kuzey Dakota, Utah.

Önseçim Süreci Devam Ediyor

Partilerin başkan adayları, yaz aylarında yapılacak Parti Kurultaylarında seçiliyor. Parti Kurultaylarında oy kullanacak delegelerin çoğu, bu önseçimlerde elde edilen sonuçlar doğrultusunda belirleniyor.

Şu ana kadar, bütün beklentilerin aksine, başkan aday adayları, partilerinin adaylığını kazanmaya yetecek sayıda delegeden destek bulabilmiş değil. Özellikle Demokrat Parti tarafında Clinton ve Obama'nın başa baş gitmesi, tahmin yürütmeyi zorlaştırıyor. Cumhuriyetçi Parti tarafında, Arizona Senatörü John McCain diğer adaylarla arasını açsa da, partisinin adaylığını garantileyebilmiş değil.

Partilerin başkan adaylarının belirlenmesinde, bundan sonraki süreçte yapılacak önseçimler etkili olacak.

Clinton ve McCain Önde

Demokratlar arasında, şu ana kadar, New York Senatörü Hillary Clinton New Hampshire, Michigan, Florida ve Nevada eyaletlerinde, İllinois Senatörü Barack Obama Iowa ve Güney Carolina önseçimlerinde birinci gelmişti.

Clinton'un zafere ulaştığı Florida ve Michigan eyaletlerinde yapılan önseçimler sayılmayacak. Bu eyaletler Demokrat Parti’nin önseçim kurallarına uymadığı gerekçesiyle, Ağustos ayında yapılacak Kurultayda Michigan ve Florida eyaletlerinden delege kabul edilmeyecek.

Cumhuriyetçiler arasında, şu ana kadar, Arizona Senatörü John McCain, Florida, New Hampshire ve Güney Carolina, eski Massachusetts Valisi Mitt Romney Nevada, Michigan, Maine ve Wyoming; eski Arkansas Valisi Mike Huckabee de Iowa önseçimini kazandı.

XS
SM
MD
LG