Erişilebilirlik

İlk Turda Onay


AKP ile MHP'nin üniversitelerde türbanı serbest bırakmak için hazırladığı anayasa değişikliği teklifinin ilk iki maddesi kabul edildi.

Geç saatlere kadar süren oylamada, Anayasa değişikliği teklifinin birinci maddesi, 110' karşı 401 oyla kabul edildi. Bu maddeyle Anayasa'nın 10. maddesi şu şekilde değiştiriliyor: "Devlet organları ve idari makamları, bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır."

Anayasa değişikliği teklifinin 2. maddesi de, 99'a karşı 404 oyla kabul edildi. Bu maddeyle Anayasa'nın 42. maddesin şu fıkra ekleniyor: "Kanunda açıkça yazılı olmayan herhangi bir sebeple kimse yükseköğrenim hakkını kullanmaktan mahrum edilemez. Bu hakkın kullanımının sınırları kanunla belirlenir."

Türban yasağının kaldırılmasını destekleyenler ile karşı çıkanların günlerdir yaşadığı sert tartışmalar arasında toplanan TBMM Genel Kurulu, AKP ile MHP'nin anayasa değişikliği teklifini görüştü. Teklife laikliğe zarar vereceği endişesiyle karşı çıkan ana muhalefetteki CHP, genel kuruldaki görüşmelerde muhalefetini iyice sertleştirdi. Anayasa'nın 10. ve 42. maddelerinde değişiklik öngören teklifin görüşmeleri öncesinde meclis içinde ve dışında alınan olağanüstü güvenlik önlemleri dikkat çekti.

Geç saatlere kadar süren genel kuruldaki gerilimli görüşmelerde AKP ve MHP'liler, değişiklik teklifinin amacının inançları yüzünden yükseköğrenim hakkından yararlanamayanların mağduriyetini gidermek olduğunda ısrarcı oldular. CHP'liler ise teklifin hedefinin doğrudan Türkiye Cumhuriyeti'nin laiklik ilkesini ortadan kaldırmak olduğunu iddia ettiler.

Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç, laikliğin kaldırılması halinde, "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" sözünün, "Egemenlik kayıtsız şartsız Allah'ındır" şeklinde değişeceğini, 'Millet' kavramının yerini 'ümmet'e bırakacağını savundu. Genç, AKP'li yöneticilerinin eşlerinin başörtülerini çıkartarak üniversitedeki genç kızlara örnek olması gerektiğini söyleyince Başbakan Tayyip Erdoğan başta olmak üzere tüm AKP'lilerin sert tepkisini çekti.

DTP'den 'Siyasi İslam' Uyarısı

Görüşmeler sırasında DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk da bir konuşma yaptı. Türban serbestliğine özgürlükler kapsamında destek veren Tuğluk, 'siyasi İslam' uyarısında bulundu. Siyasi islamın yeni hedefinin ‘Kürt Hamas'ı yaratmak olduğun iddia eden Tuğluk, bu çalışmaların sonunun 'parçalanmış toplum, parçalanmış ülke' olacağını söyledi.

Tuğluk, türban sorunundan çok Kürt sorununa değindiği için oturumu yöneten Meclis Başkanı Nevzat Pakdil tarafından uyarıldı. Tuğluk, türban sorununun bir çözüme kavuşturulması gerektiğini belirterek, "Ne AKP-MHP ittifakının bir parçasıyız, ne de CHP ve DSP'nin yaklaşımıyla aynileşmekteyiz" dedi.

XS
SM
MD
LG