Erişilebilirlik

Başkanlık Yarışında 'Süper Salı' Geride Kaldı


Amerika’da iki partinin başkan adayını belirlemek için dün 50 eyaletten 24’ünde ön seçimler yapıldı.

“Süper Salı” olarak bilinen seçimlerin tüm sonuçları henüz alınmamakla birlikte, Demokrat partide Senatör Hillary Clinton ve Barack Obama ile, Cumhuriyetçi partide ise, Senatör John McCain önemli başarılar elde etti. Cumhuriyetçi Partida Senatör John McCain rakipleriyle arasını biraz daha açtı. Demokrat Partide ise, Senatör Hillary Clinton ve Barak Obama arasındaki çekişme devam ediyor.

Clinton Az Farkla Obama'nın Önünde

Süper Salı, ön seçim sürecinde, eyaletlerin yaklaşık yarısını kapsadığı için, önemli bir aşama oluyor. Dün ön seçim yapılan ve partinin başkan adayının belirlenmesinde ağırlığı olan California’da sandıklar henüz kapandı. Bu eyaletin sonuçları alındıktan sonra Demokrat parti içinde Clinton ile Obama arasındaki mücadelenin biraz daha açıklığa kavuşması bekleniyor.

Hillary Clinton New York, Massachusetts, Arkansas, Oklahoma ve Tennessee eyaletinde rakibi Illinois Senatörü Barack Obama’yı yenilgiye uğrattı. Senatör Barack Obama ise Georgia, Alabama, Delaware, Utah, North Dakota, Kansas ve kendi eyaleti olan Illinois’de kazandı. Massachusetts’te eyalet senatörleri Ted Kennedy ile John Kerry’nin rakip aday Barack Obama’yı desteklemiş olmasına rağmen Clinton’un kazanması, önemli bir zafer olarak kabul ediliyor.

Clinton'a Nicholson'dan Destek

Clinton’a son dakikada önemli bir destek de aralarında ünlü aktör Jack Nicholson’un da bulunduğu sanatçılardan geldi. Jack Nicolson telefon mesajlarında Hillary Clinton için, “o, hiçbir zaman bırakmaz, pes etmez ve mücadelelerin deneyiminden geçmiştir” diyerek Demokratlar’ı kendisine oy vermeye çağırdı.

McCain Arayı Açıyor

Cumhuriyetçi partide Senatör John McCain Oklahoma, New York, Connecticut, New Jersey, Delaware ve İllinois eyaletlerinde rakiplerini geride bıraktı. McCain’in Cumhuriyetçi partinin bir numaralı adayı olarak muhafazakar cumhuriyetçilerden gördüğü desteği kuvvetlendirmesi bekleniyor. Bu partiden Mitt Romney vali olarak görev yaptığı Massachusetts’de ve Utah’ta birinci oldu. Üçüncü durumdaki aday Mike Huckabee, valilik yaptığı Arkansas’da ve West Virginia’da kazandı.

Seçmenin En Büyük Kaygısı Ekonomi

Dün oyunu kullananlar arasında düzenlenen yoklamalar, her iki partide ülke ekonomisiyle ilgili kaygıların seçmeni etkilediğini gösterdi. Cumhuriyetçiler arasında yasa dışı göçmenlik, Demokratlar arasında ise Irak savaşı ikinci kaygı nedeni olarak ortaya çıktı.

24 eyaletteki ön seçimlerin sonucu, ilerleyen saatlerde kesinleştiği zaman, partilerin başkan adayları biraz daha belirginleşmesi bekleniyor. Şu ana kadar alınan sonuçlara göre, Cumhuriyetçi partide Senatör McCain rakipleriyle arasını açmış bulunuyor. Demokrat partide ise, iki adayın bir birine çok yakın olması nedeniyle, başkan adayının bundan sonra yapılacak ön seçimlerle kesinleşme ihtimali bulunuyor. Kazanan adaylar Ağustos ve Eylül ayında yapılacak parti kongrelerinde onaylandıktan sonra Kasım ayındaki başkanlık seçimine hazırlanacak.

XS
SM
MD
LG