Erişilebilirlik

Fransızlar 'Clinton Değil, Obama' Diyor


Amerika’daki ön seçimleri dünya ülkeleri de yakından izliyor. Özellikle iddialı bir cumhurbaşkanlığı seçimi atlatan Fransa, Amerikan seçimlerini her gün canlı haberlerle takip ediyor. Hatta anket firmaları Fransız seçmenine “Obama mı, Clinton mı?” sorusunu yöneltti. Fransızların yüzde 38’i Obama, yüzde 34’ü Clinton yanıtını verdi.

Amerika’da başkanlık yarışında yer alacak isimleri belirleyecek en önemli gün olan Süper Salı seçimlerinden önce yarışı yakından takip eden Fransızlar, Hillary Clinton Barack Obama çekişmesinde Obama dediler.

Fransız Le Parisien Gazetesi tarafından yapılan bir ankette, Fransızlara “Amerikalı olsaydınız kimi şeçerdiniz?” sorusu yöneltildi. Ankete Fransızların genelinin yüzde 38’i Obama, yüzde 36’sı Clinton yanıtını verirken, sol seçmenin yüzde 40’ı Obama, yüzde 39’u ise Clinton’a oy vereceğini söyledi. Fransız sağı ise her iki adaya eşit yaklaşarak yüzde 43 oranında oy verdi.

Liberation Gazetesi’nin Opinionway’e yaptırdığı başka bir ankette de Fransızların küçük farkla “Amerikalıların yerinde olsalar Barack Obama’yı tercih edecekleri” ortaya çıktı. Fransızların yüzde 61’i “İlk kadın mı, ilk zenci mi başkan olsun?” sorusuna ‘ilk zenci’ yanıtını verirken yüzde 34’ü Hillary Clinton’ı destekledi. Ankette Fransızlara adayların olumlu ve olumsuz yanları da soruldu. Fransızların büyük bölümü Bayan Clinton’ın yetenekli ve tecrübeli olduğunu ancak aşırı hırsı, amacına ulaşmak için herşeyi yapmaya hazır kişiliği ve büyük bir manüplatör olmasının itici olduğunu belirttiler. Ankete katılanların yüzde 25’i Clinton için ‘çok olumsuz’ düşündüğünü söylerken rakibi Obama için ise yalnızca yüzde 6’sı ‘olumsuz’ görüş bildirdi. Fransızlar Obama’nın genç, değişimi temsil eden, ideolojik geçmişi temiz ve umut vaat eden bir aday olduğunu düşünüyor.

Bu arada Fransız Le Figaro Gazetesine demeç veren Watergate skandalını ortaya çıkaran iki ünlü gazeteciden biri Carl Bernstein, Hillary ile Obama’nın tamamıyle iki değişik bakış açısını temsil ettiklerini söyledi. Hillary Clinton’ın portresini içeren bir kitap da yazan Bernstein, Bayan Clinton’ın seçilmesi durumunda Bill Clinton’ın ülkeyi ikinci plandan yöneteceği, sahnede Hillary’nin olacağını, ancak gerçekte ülkeyi çiftin birlikte yöneteceğinin açık olduğunu öne sürdü. Bernstein, “Bugün nasıl ortak adaylarsa, yarın da ortak başkan olacaklar. Tıpkı politik olarak 30 yıldır ayrılmadıkları gibi...” dedi. Clinton’ların ne pahasına olursa olsun kazanmak istediklerini bunun için hiçbirşeyi söylemekten çekinmediklerini, Hillary Clinton’un bu amaç için büyük bir savaş makinasını çalıştırmaya başladığını anlattı. Ted Kennedy’nin Obama’ya destek vermesinin Hillary için son derece büyük bir güçlük olduğuna dikkat çeken Bernstein, Clinton’ların seçim kampanyasındaki olumsuz tavırları nedeniyle Kennedy’nin Obama’yı desteklediğini savundu. Hillary’nin son derece soğuk, medyayla ilişkisinin dev bir kitaba konu olacak kadar sıkıntılı olduğuna dikkat çeken Bernstein, Cumhuriyetçi McCain karşısında Obama’nın daha şanslı olduğunu, Amerika için de Obama’nın daha yararlı olacağına inandığını kaydetti.
XS
SM
MD
LG