Erişilebilirlik

Ludwigshafen Yangını Soruşturuluyor


Almanya’nın Ludwigshafen kentinde 9 Türk’ün ölümüne, 60 kişinin de yaralanmasına yol açan yangının nedeni hala resmi olarak belirlenemedi. Bazı görgü tanıklarına göre olayın kundakçılık olduğu şüphesi ağırlık kazanıyor. Yangın Almanya’daki Türkler arasında büyük üzüntü ve tepkiye yolaçtı.

Almanya’nın güneybatısındaki Ludwigshafen kentinde aynı aileden dokuz kişinin yaşamına malolan yangın, 26 saat süren çalışmalardan sonra söndürüldü. Ancak binanın her an çökme tehlikesi yangının nedeninin kesin olarak saptanmasını zorlaştırıyor. Oluşturulan 50 kişilik bir uzman ekip konuyu irdelerken, binanın Kaplan adlı bir Türk aileye ait olması ve eskiden Neonazilerin toplanma yeri olduğu iddiası, olayda politik bir kundaklama olabileceği şüphesini beraberinde getiriyor. Kaplan ailesinin yangından kurtulan iki çocuğu ise Türk medyasına yaptığı açıklamada, yangına orta yaşlı bir Alman’ın yol açtığını iddia etti. İddiaya göre, söz konusu kişi binanın giriş katını ateşe verdikten sonra kaçtı. Ancak bu ve mahalle sakiniyle diğer bazı Türkler’in benzer iddiaları resmi makamlarca henüz doğrulanmadı. Daha önce Mölln ve Solingen kentlerinde kundaklama sonucu toplam sekiz Türkün yaşamanı yitirmesinin halen akıllarda olduğunu belirten Almanya Türk Toplumu başkanı Kenan Kolat gibi Türk lobisinin temsilcileri, olayın tüm boyutlarıyla araştırılmasını ve açığa çıkarılmasını istiyor.

Türk örgütleri Cuma günü için Ludwigshafen’da bir anma töreni planlarken, sokaktaki vatandaş da, yangının sebeplerinin bir an önce aydınlatılmasını ve sorumluların ortaya çıkarılmasını istiyor.

Almanyalı Türkler, bir yandan yas tutarken, yangın haberinin hemen ardından Ankara’dan Berlin’e en üst düzeyde tepki gösterilmesine sevindi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Redep Tayyip Erdoğan, yaptıkları açıklamalarda, olayın şüphe bırakmayacak ve herkesi tatmin edecek şekilde derinlemesine araştırılmasını istemişlerdi. Perşembe günü resmi bir ziyaret için Almanya’ya gelmesi beklenen Erdoğan, Ludwigshafen’a da gidebileceğini, ayrıca Yurtdışındaki Türklerden Sorumlu Devlet Bakanı Sait Yazıcıoğlu başkanlığında 5 kişilik bir heyetin bölgede incelemeler yapacağını açıkladı.

Öte yandan Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde bulunan Herne kentinde, sakinlerinin çoğunu Türklerin oluşturduğu bir binada çıkan yangında, 16 kişi yaralandı. Can kaybının olmadığı yangında yaralıların 7’si çocuk. Polisin yaptığı açıklamaya göre bu yangının da sebebi henüz belirlenemedi.

XS
SM
MD
LG